Nikola Karabatić: Teško podnosim gubitak oca

Nikola Karabatić: Teško podnosim gubitak oca

Autor: | 02/02/2012

0

Proslavljeni rukometaš srpsko-hrvatskog porekla Nikola Karabatić, koji  godinama igra za nacionalni tim Francuske, jedan je od najzapaženijih igrača na ovogodišnjem Evropskom prvenstvu koje se održava u Srbiji. Uspešni dvadesetsedmogodišnjak, koji je prošle godine proglašen za najboljeg rukometaša sveta, potrudiće se da sa svojom reprezentacijom postigne što bolji rezultat i raduje se što će boravak u Srbiji iskoristiti da vidi svoju familiju iz Niša u kome je rođen.
- Žao mi je što ne igramo u Nišu već u Novom Sadu, jer bih se tada osećao kao kod kuće. Doputovao sam sa majkom Radmilom, a rođaci sa juga Srbije su došli da prate moje utakmice, što mi je veoma drago. Iako od četvrte godine živim u Francuskoj, uvek kada imam slobodno vreme dolazim ovde da obiđem familiju, a i oni posećuju nas u Monpeljeu. Zajedno proslavljamo praznike i okupljamo se povodom važnih događaja. Često idem i u Trogir, mesto gde je rođen moj otac.
Poznati sportista se kao dečak sa porodicom odselio da živi u Francuskoj jer je njegov otac Branko u to vreme tamo trenirao rukomet. Pod njegovim uticajem i Nikola i njegov brat Luka posvetili su se istom sportu, a i posle očeve smrti u maju prošle godine još se pridržavaju njegovih saveta.
- Tata je bio moj idol. Uz njega sam zavoleo rukomet i danas ne bih bio to što jesam da nije bilo njega. Odmalena me je usmeravao, a kasnije je bio i moj trener i menadžer i zahvaljujući njemu sam gradio ovakvu karijeru. Saveti koje mi je davao su uvek bili dragoceni, a najčešće izgovarana rečenica je bila: „Pamet u glavu“. Njegove reči ću uvek pamtiti, uvek sam nastojao da se pridržavam tog saveta, a sada se trudim još više - objašnjava Karabatić koji  nesebično pomaže svom četiri godine mlađem bratu Luki, koji se takođe bavi rukometom:
- Kao stariji brat pomažem mu dobrim savetima i prenosim mu svoje iskustvo. Nas dvojica smo vrlo bliski, zajedno živimo i obojica igramo u istom klubu, a san nam je da uskoro obojica budemo i u reprezentaciji Francuske. Iako sam rođen u Srbiji, od ranog detinjstva živim u Monpeljeu i smatram se Francuzom. Zbog toga smatram normalnim da igram za njihovu reprezentaciju. Osim toga, ni od srpskog ni od hrvatskog tima nikada nisam dobio poziv da igram za njih - objašnjava Karabatić.
Iako ponosno nosi titulu najboljeg rukometaša sveta, nekoliko zlatnih medalja, ali i laskavu reputaciju seks simbola i miljenika žena, Nikola kaže daje najveće priznanje dobio od meštana francuskog gradića Frontinjana koji su novu sportsku dvoranu nazvali po njemu - „Halle de sport Nikola Karabatic”.
I pored mnogobrojnih sportskih priznanja, ovaj talentovani  momak nije dozvolio da izgubi tlo pod nogama i da ga slava ponese.
- Radujem se svakoj pojedinačnoj tituli, ali kada se bavite kolektivnim sportom, najdraže su vam nagrade koje osvojite sa svojom ekipom. Nadam se da ću sa saigračima osvojiti medalju ovde u Srbiji, a najveći izazov ove godine biće Olimpijada u Londonu. Za svakog sportistu to je najveće zadovoljstvo, a pošto sam već imao priliku da osvojim olimpijsku medalju znam koliko je to lep osećaj i nadam se da ćemo ponoviti taj uspeh - zaključuje Karabatić.

Piše: Ivana Nikolić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin