Film „Zmajovini pangalozi“: Porodična komedija sa elementima mjuzikla

Film „Zmajovini pangalozi“: Porodična komedija sa elementima mjuzikla

Autor: | 05/02/2012

0

Nekoliko dana pred Novu godinu u Banatskim Karlovcima počelo je snimanje dugometražnog igranog filma  „Zmajovini pangalozi”, u režiji Bobana Skerlića, koji je uz Vladimira Andrića i autor scenarija. Inače, scenario je adaptacija originalnog pozorišnog komada Ivane Dimić. Osim u Banatskom Karlovcu, film koji govori o deci u školi snimaće se i u Beogradu, Zagrebu, Novom Sadu i Subotici. Tema filma, koji se snima u 3D formatu, nije previše vesela - reč je o batini kao vaspitnoj metodi. Radnja je smeštena u Jututuniju, koja liči na Srbiju na kraju devetnaestog veka. Opšti utisak ekipe ovog filma je da istovremeno podseća i na današnju Srbiju, u kojoj je nasilje i dalje način vaspitavanja.
Glavni junaci su šestoro desetogodišnjaka, junaci preuzeti iz poezije Zmaj Jove Jovanovića - Pura Moca, Seka Pela, Lenji Gaša, Nespremna Ana, Ludi Tola i Laza - Materina Maza. Pored redovnih đačkih izazova i zadataka, ova deca se suočavaju i sa surovim vaspitnim metodama, koje u školi sprovodi surovi učitelj Rajica,koga igra Branislav Lečić, a i kod kuće. Zmaj Jova, kojeg glumi Tihomir Stanić, im pomaže u nevoljama i zajedno sa decom progoni batinu s one strane zakona.
U filmu igraju i Dragan Bjelogrlić, Bojana Maljević, Marko Gvero, Borka Tomović, a u posebnim ulogama pojaviće se i Timoti - Džon Bajford, Donka Špiček, Raša Popov, Ljubivoje Ršumović i veliki broj drugih ličnosti iz javnog  života.
- Ovaj film opisuje epohu, on je i bajka i edukacija i zato je podrška koju su institucije dale njegovom snimanju izuzetno važna. Očekujem veliku publiku jer film odiše šarmom i poučan je. Batine bi trebalo da izađu iz škole - kaže Branislav Lečić, koji tumači lik strogog učitelja. On kaže da je film namenjen svima, jer je bitno deci i odraslima ukazati na to da je batina zastarelo „sredstvo komunikacije“. Upravnica škole Persida, koju tumači Bojana Maljević, dobila je zadatak od kralja Jututunije da ukine batine, ali njene navike, kao i društva u celini, to otežavaju.
- Ciljna grupa ovog filma je porodica, jer nasilje nije samo školska već sveukupna stvarnost. Nasilje je među odraslima, među decom i od odraslih ka deci -kaže Bojana Maljević, supruga reditelja Bobana Skerlića. On se nadovezuje na njene reči:
- Nažalost, u Srbiji i danas postoji sklonost da se vaspitanje utuvljuje šamarom i batinama. Deca su dobra dok ih odrasli ne pokvare. Nasilje rađa nasilje. Stav ovog filma je da se detinjstvo i nasilje uzajamno isključuju. Tu ne vrede objašnjenja i opravdanja. To je i jedan od razloga zašto pravimo ovaj film.
Želja autorskog tima je da se uz najviše umetničke i tehnološke standarde napravi drugačiji, zanimljiv i moderan porodični film. Ovo je ostvarenje koje  savremenim filmskim jezikom govori o starim problemima našeg društva. Producent filma je "Artakcija", a koproducenti su "Monte Royal Pictures" i "Smart studio" iz Srbije, "Kroacija film" iz Zagreba, "Balkan film" iz Bosne i Hercegovine. Poznati muzičari iz regiona pišu muziku za songove, rađene na stihove Jove Zmaja.

Piše: Nadežda Jokić

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin