Pola sata sa... Vojislav Brajović

Pola sata sa... Vojislav Brajović

Autor: | 03/05/2012

0

Legenda jugoslovenske glumačke scene Vojislav - Voja Brajović zadovoljan je svim onim što je u životu postigao. Još kao devetnaestogodišnji student Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu priključio se Jugoslovenskom dramskom pozorištu na poziv tadašnjeg upravnika Bojana Stupice. Ostao je veran matičnoj kući više od četiri decenije i danas je jedan od njenih najistaknutijih članova. Nedavno je nagrađen godišnjom nagradom Jugoslovenskog dramskog pozorišta za ulogu u predstavi "Nije smrt biciklo da ti ga ukradu", a priznanje mu je uručeno na svečanosti povodom obeležavanja dana ovog pozorišta. Voja Brajović je publiku osvojio vanserijskim talentom koji je dokazao u mnogobrojnim ulogama, a najveći slavu stekao je kao Tihi u kultnoj seriji "Otpisani". Voja se trenutno pojavljuje u epizodnoj ulozi u seriji "Vojna akademija" u kojoj veće role imaju njegova supruga Milica Mihajlović i kćerka Iskra Brajović.
Radujete li se nagradama i posle više od četiri decenije bavljenja glumom i osvojenih najvećih priznanja?
- Svaka nagrada mi je draga, a kada je reč o ovoj koju sam dobio od Jugoslovenskog dramskog pozorišta, osećam se divno. Osećam odgovornost i zadovoljstvo što nisam izneverio očekivanja matične kuće. Jugoslovensko dramsko pozorište je ustanova koja je sa svim onim što je uradila stub pozorišnog stvaralaštva u Srbiji. Na ovo pozorište ugledaju se druga, takmiče se sa njim, što je veoma korisno. S druge strane, loše je što se ono nedostatkom sredstava sputava da bude reprezentativna ustanova kulture naše zemlje.
Da li se beogradska publika vratila u pozorište?
- Beogradska publika nikada nije ni odlazila iz pozorišta. Bilo je kriza kada publika nije dolazila na predstave u većem broju, a one su tumačene velikim odzivom gledalaca u bioskopima. Mislim da je razlog bio taj što ljubitelji pozorišta dobro znaju šta žele da gledaju, a šta ne.
Šta najviše volite da radite, da igrate predstave ili da snimate filmove i serije?
- Kao i svakom glumcu najveće zadovoljstvo mi predstavlja igranje u pozorištu, jer je taj neposredni kontakt sa publikom nezamenljiv. Volim pozorište, ali sam zadovoljan i kada napravim nešto dobro i na filmu ili u seriji. Teško mi je da to izgovorim, ali danas su pozorišni tekstovi kvalitetniji nego scenario za film. To je velika pohvala za sve dramske  pisce u ovoj zemlji, kojih ima mnogo. Na njih moramo biti ponosni, oni su blago ove zemlje.
U seriji "Vojna akademija" glumite zajedno sa suprugom Milicom i kćerkom Iskrom? Kako je bilo sarađivati sa članovima porodice?
- Moj osnovni motiv da prihvatim angažman u Vojnoj akademiji bio je da pomognem da ta serija dopre do srca gledalaca. Uspeli smo u tome jer je zabeležila veliku gledanost. Ona ima jasnu namenu i zahvaljujući njoj mnogi mladi se opredeljuju za vojni poziv. Vojnici su nekada bili najugledniji članovi našeg društva. Ne mora da znači da su oni ratnici i ludaci, oni su obrazovani građani ove zemlje. Mislim da će tako biti i u budućnosti. Bilo je lepo raditi na toj seriji. Porodično smo osetili potrebu da Dejanu Zečeviću odgovorimo na ponudu, ceneći njegov rad i zahvalnost što nas je pozvao.
Jeste li zadovoljni kako je vaša kćerka Iskra dočarala lik kadetkinje?
- Zabrinut sam ne samo za nju već za sve mlade glumce. Njihova generacija je zapostavljena, budućnost im je neizvesna i zbog toga su prepušteni da rade bilo šta, a drugi su stimulisani da to zloupotrebljavaju, da prave šund, što narod, nažalost, najčešće i popije, i da eksploatišu mlade talente. Iskrina sam najoštrija kritika, ali sam zadovoljan kako je odradila posao u "Vojnoj akademiji". Ona je već  imala debi na filmu i polako se probija. Neka iskusi to trnje jer sama je to htela, a ja joj želim sreću.
I vaš sin Vukota je krenuo vašim stopama, ali ga poslednjih godina nema na sceni. Čime se trenutno bavi?
- Vukota se sa prvim scenariom koji je pisao zarobio pet, šest godina. Posle toga je napisao još dva ili tri. Mislim da sam, nažalost, njemu najveća prepreka da ostvari svoje snove. Rekao bih da je zbog prezimena koje nosi i zbog moje pozicije sprečen u tome.
Iz braka sa koleginicom Milicom imate sina Relju. Pokazuje li on sklonost ka glumi i da li biste voleli da i on pođe vašim stopama?
- Nisam uticao ni na Vukotin ni na Iskrin izbor, a pogotovo to neću činiti sa najmlađim Reljom. Nijedno od njih nisam ohrabrivao da setime bave. Nisam ih ni sprečavao, ali se sa tim nisam ni slagao.

Intervju: Sandra A. Rilak

Foto: Janko Petković

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti