Jelena Bačić-Alimpić: Oduševljena krstarenjem Mediteranom

Jelena Bačić-Alimpić: Oduševljena krstarenjem Mediteranom

03/06/2011

0

Voditeljka Jelena Bačić-Alimpić vratila se sa krstarenja zapadnim Mediteranom na koje je otišla zahvaljujući pričama svoje prijateljice Isidore Bjelice. Osim fascinacije plovilom „Kosta magika“, italijanskim brodom na jedanaest spratova koji su urađeni po uzoru na gradove sa Apeninskog poluostrva, veoma je srećna što je posle dve godine odmor provela sa celom svojom porodicom. Budući da njen sin, sedamnaestogodišnji Marko, više ne ide na letovanja i zimovanja sa roditeljima i sestrom, dvanaestogodišnjom Dunjom, Jelena je imala veliku želju da konačno sve četvoro provedu zajedničke trenutke van svog doma u Novom Sadu. Krstarenje, na kome su za šest dana obišli mnoge gradove u Italiji, Španiji i Francuskoj, učinilo joj se najprimamljivijim.
- Prvi put sam bila na krstarenju i sada mogu da kažem da je Isidora bila u pravu za sve što mi je pričala. Inače, ovako putovanje košta manje nego letovanje ili zimovanje za nas četvoro, jer deca do osamnaest godina plaćaju samo lučku taksu koja iznosi sto pedeset evra. Moje najveće zadovoljstvo je to što je cela porodica ponovo bila na okupu. Moj sin Marko već dve godine ne putuje sa nama, što meni kao majci teško pada. Nisam sebična niti mu „sečem krila“, već sam ga željna, slabo se viđamo, jer malo vremena provodi u kući. Pitala sam ga da li ovoga puta želi da pođe sa nama i obradovalo me je kada mi je potvrdno odgovorio. Ovo krstarenje mu je bilo i korisno, pohađa Filološku gimnaziju, uči italijanski i engleski jezik - kroz smeh priča Jelena koja je, i pored mnogih blagodeti koje je luksuzni brod kojim su putovali pružao, na njemu provela najmanje vremena, jer je zajedno sa suprugom Miroslavom želela Marku i Dunji da pokaže što više turističkih atrakcija i kulturnih znamenitosti u gradovima koje su posetili.
- Brod izgleda fascinantno. Može da primi čak tri hiljade četiristo sedamdeset putnika. Svaki sprat izgleda drugačije. Na gornjoj palubi se nalaze bazeni i akvapark, ali ih nismo koristili. Iz Novog Sada smo automobilom otišli do Savone gde smo se ukrcali, odatle u Rim, a potom smo obišli Palermo na Siciliji, Kaljari na Sardiniji, Palma de Majorku, Barselonu i Marselj. Kada se naša plovidba završila, rešili smo da posle četiri godine ponovo posetimo „Gardalend“, italijanski „Diznilend“, koji se nalazi na jezeru Lago di Garda, a prespavali smo u mestu Sirmione, koje izgleda čarobno.
Jelena je fascinirana svim što je videla, svaki grad joj se dopao na poseban način. Ipak, ono što bi izdvojila je čuveni park „Gueljo“ u Barseloni, koji je pravio Gaudi za špansku vlastelu i nikada nije dovršen.
- Park je napravljen od mozaika od porcelana. Milioni stanovnika Barselone su donosili rasparene tanjire i šoljice koje je Gaudi lomio i deliće spajao u mozaik. Deci se naročito dopala i njegova impozantna katedrala „Sagrada familija“. Svojom lepotom me je iznenadio Marselj, najveća francuska luka, bez daha me je ostavila crkva „Notre Dame de la Garde“ koja je pravo remek-delo, a nalazi se na uzvišenju, na najvišoj tački grada - kaže Jelena i napominje da je ovo putovanje bilo naporno, jer su mnogo pešačili, ali istovremeno i psihička terapija. Pred odlazak na krstarenje imala je buran period na poslu i spekulisalo se da napušta televiziju „Pink“.
- Za sada sam na „Pinku“, a šta će biti u narednom periodu ne znam. Još pre dve godine sam rekla da želim da se povučem sa ekrana i sve što se pisalo pre nekoliko nedelja nema veze sa istinom. Smatram da gori period u medijima nikada nije bio. Takođe, od ovoga što radim udaljio me je i moj roman „Ringišpil“, za koji sam dobila nagradu „Hit libris“, a preveden je na makedonski i trenutno se prevodi na turski jezik. Imam nameru da se ozbiljnije posvetim pisanju - s ponosom ističe voditeljka i napominje da, i pored toga što joj se još nisu slegli utisci sa putovanja, već planira da sledeće godine krstari fjordovima.

Piše: Sandra A. Rilak

 

 

Komentari (0)

Loading
Tamara hellomagazin