„Dani Zorana Radmilovića“: Jubilarna glumačka smotra u Zaječaru

„Dani Zorana Radmilovića“: Jubilarna glumačka smotra u Zaječaru

Autor: | 05/11/2011

0

Dvadeseti pozorišni festival „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru završen je svečanom dodelom priznanja. Glavnu nagradu „Zoran Radmilović“, koja se uručuje najboljem glumcu Festivala, osvojio je Vlastimir - Đuza Stojiljković. Legendarni glumac srpske scene oduševio je članove žirija, Irfana Mensura, Draganu Bošković i Sašu Jelenković, kao i mnogobrojnu publiku, ulogom dečaka Dina u predstavi „Otac na službenom putu“ „Ateljea 212“. Do sada je nezapamćeno da je neko u devetoj deceniji života dočarao lik mališana, ali je Đuza dokazao da je i to moguće. Ovo poznatom glumcu nije jedino priznanje na jubilarnim „Danima Zorana Radmilovića“, pošto je dobio i nagradu „Zoranov brk“ koja se dodeljuje svake večeri najboljem glumcu za odigranu predstavu.
- Ovo mi je jedna od najdražih nagrada. Svaka nagrada je podstrek, a ja ovu osećam kao da mi ju je Zoran lično uručio i rekao: „Evo ti“. Moj dragi kolega Zoran Radmilović nije voleo nagrade i imao je poseban odnos prema njima, ali je ostavio poseban trag kako u pozorištu, tako isto toliko jak i neobrisiv trag u nama, njegovim kolegama - rekao je Đuza Stojiljković.
Među laureatima su se našli Nebojša Dugalić, kome je ovo četvrti „Zoranov brk“ u karijeri, Miljan Prljeta, Igor Đorđević, Bojan Dimitrijević i Dragan Petrović.
Iako su dobitnici ovog laskavog priznanja bili srećni zbog postignutog uspeha, najveće oduševljenje bilo je primetno kod tridesettrogodišnjeg glumca Igora Đorđevića, koji je zbog Zorana Radmilovića i počeo da se bavi glumom, a „Zoranov brk“ je osvojio za ulogu Kanjoša Macedonovića.
- Rođen sam u Topoli gde nema pozorišta i jedina veza sa teatrom bila mi je kaseta predstave „Radovan Treći“ koju smo imali u kući. Ona je bila moje pozorište, a Zoran, naravno, moj omiljeni glumac, što je ostao do današnjeg dana. U „Kanjošu“ sam čak pokušao da mu dam malu počast, imitirajući u jednoj sceni njegov hod, ali ne znam da li je publika to primetila - rekao je uzbuđeno Igor.
Osim glumaca koji su zbog svojih predstava posetili Zaječar, na sceni pozorišta „Timočke krajine“ gde je Festival održan, o Zoranu Radmiloviću, njegovom životu i radu govorili su Tanja Bošković, Aljoša Vučković i Milan Mihailović, a održana je i izložba „Savremena kostimografija“ „Narodnog pozorišta“ iz Beograda. Tokom svečanosti zaječarska publika imala je priliku da pogleda i predstave „Život u tesnim cipelama“ Dušana Kovačevića, u izvođenju „Zvezdara teatra“, „Staklenu menažeriju“ pozorišta iz Jagodine, a poslednjeg dana odigran je komad domaćeg pozorišta koji se nije našao u konkurenciji za nagradu „Svašta“, za koji je tekst adaptirao Milan - Lane Gutović, koji potpisuje i režiju.

Piše: Sandra A. Rilak

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Pročitajte još