Petar Kralj: Velikani nikada ne umiru

Petar Kralj: Velikani nikada ne umiru

Autor: | 28/11/2011

0

Legendarni glumac Petar Kralj sahranjen je prošle nedelje u „Aleji velikana“ na Novom groblju, a pre odlaska na večni počinak proslavljenog dramskog umetnika, u „Atelje 212“ održana je komemoracija na kojoj su govorili njegovi prijatelji i dugogodišnji poslovni saradnici. Bard domaćeg glumišta preminuo je 10. novembra u sedamdesetoj godini posle velike borbe sa teškom bolešću. Tokom komemoracije prisutni su imali priliku da se podsete na neke od najvažnijih uloga ovog dramskog velikana koji se glumom bavio duže od pet decenija. Među ulogama koje je odigrao najvažnije su svakako Tola Manojlović, Hamlet, Maksim Crnojević, Ujka Vanja, Đorđe u predstavi „Sveti Georgije ubiva aždahu“ i mnoge druge, dok su neke od njegovih najpoznatijih televizijskih rola u delima „Čedomir Ilić“, „Dimitrije Tucović“, „Portret Ilije Pevca“, „Sumnjivo lice“, „Zaboravljeni“, „Porodično blago“. Kralj je dobitnik mnogih najznačajnijih priznanja u našoj zemlji, pa je nekoliko puta dobio „Sterijinu nagradu“, „Ćurana“, „Zlatni lovorov venac“, a nagrađen je i priznanjima „Miloš Žutić“, „Zoranov brk“, „Pavle Vujisić“, a „Dobričin prsten“ je dobio za životno delo.
Ovaj veliki umetnik ostavio je kćerku Milicu Kralj, rediteljku koju je dobio u braku sa glumicom Ljiljanom Gazdić, a poslednju deceniju proveo je sa bivšom balerinom Sonjom Divac.


Prema rečima svih koji su ga poznavali i imali priliku da sarađuju sa njim, Petra je, osim glumačkih kvaliteta, krasilo i mnoštvo ljudskih vrlina, jedan je od retkih ljudi današnjice koji se mogao pohvaliti skromnošću i stidljivošću.
- Na sceni je bio kralj, poslu predan kao monah, u životu skroman, duhovit, uvek je davao ljubav. Osvetljavao je prostor scene i života, oplemenjivao nas. Za mene će on ostati neugašena svetlost - rekla je dugogodišnja poslovna saradnica, prijateljica i kuma preminulog glumca Svetlana Bojković na komemoraciji. Gorica Popović se nadovezala:
- Bio je mera za dobrotu. Odgovoran prema onome što je radio i u šta je čvrsto verovao.
Glumac Tihomir Stanić je ispričao anegdote koje je imao sa Petrom i naglasio da je on bio nacionalno blago, jer je sa podjenakom lakoćom igrao sve vrste uloga. Akademik Ljubomir Simović je podsetio prisutne na umeće recitovanja poznatog umetnika koji se u slobodno vreme bavio i pisanjem.
- Kraljevski nas je počastio ulogama, ostavio je impresivno delo iza sebe i opravdao svoje prezime. Zadivio nas je i bio uverljiv kao danski kraljević Hamlet, i kao seljak Tola Manojlović. Ubedljiv i kada ćuti i nadahnut kada recituje „Među javom i međ snom“ - naglasio je Simović.
Za Vidu Ognjenović Kralj je bio superlativ za svaku glumačku i ljudsku osobinu.
- Bio je plemenit, duboko osećajan, dečački ranjiv. Doneo je na scenu nadmoćni dar i volju. Njegova gluma nas je istinski pogađala. Kralj nikada nije bio nespreman za osmeh i razumevanje, nikad spreman za hvalisanje.
O sećanjima na dragog kolegu i profesora govorili su i glumci Milena Pavlović, koja je izvela deo iz predstave „Rekvijem“ u kojem je igrala sa Kraljem, zatim njen kolega Aleksandar Stojković, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, novinar Aleksandar Lukić, dekorater Đoka Milovanov, slikar Ljubisav Milunović, teatrolog Jovan Ćirilov.
Zaključnu reč dao je dramski pisac Dušan Kovačević koji je istakao da je za svakog pisca bila privilegija da mu u komadu glumi Petar Kralj.
- Svi govore o njegovoj dobroti, a bio je veliki i skroman. Kad ga hvalite, zbuni se i zacrveni, osmehne se i kaže „samo radim posao koji volim“. Nepravedno se poslednjih meseci mučio u bolesti, sad je zaspao, odmoriće se - rekao je Kovačević.

Piše: Ivana Nikolić 

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin