Sahranjen glumac Petar Kralj

Sahranjen glumac Petar Kralj

Autor: | 14/11/2011

0

Dramski umetnik Petar Kralj sahranjen je danas u Aleji velikana na Novom groblju u Beogradu. Na poslednji ispraćaj izuzetnog glumca i divnog čoveka došli su njegovi mnogobrojni prijatelji i poštovaoci, među kojima je bio i predsednik Srbije Boris Tadić. Red za izražavanje saučešća porodici protezao se i izvan kapije groblja.
Nakon opela, koje je služio dekan Teološkog fakulteta Radovan Bigović, kovčeg je iznet uz zvuke jedne trube i pesme "Svilen konac". Ispred kapele formirana je duga kolona koja je ponela ogroman broj venaca i buketa cveća.

Oproštajni govor održao je protojerej Bigović rekavši da u ime patrijarha srpskog Irineja i sveštenika cele crkve izražava saučešće porodici i prijateljima Petra Kralja zbog privremenog rastanka sa tim "predivnim, božijm čovekom, jednim od najvećih umetnika glume srpskog naroda u svim epohama".
- Ovo je sumoran i bolan dan za našu kulturu i sav narod. Bez njega se osećamo kao siročad - rekao je Bigović podsetivši da ime Petar znači kamen.
- Krasili su ga životna stamenost i nepokolebljivost u svemu dobrom i lepom, bio je veliki umetnik čiste i bezazlene duše, kralj dobrote, filmske i pozorišne umetnosti, ljudske ljubavi, čestitosti i plemenitosti. Poreklom Srbin sa Banije a po umu i duhu čovek celoga sveta - naveo je on.
- Lepota, istina i dobrota krasile su tog apostola one umetnosti koja nas uznosi, preobražava i oplemenjuje. Pamtićemo ga po nesebičnoj ljubavi, velikoj umetnosti i časnim delima - dodao je Bigović.

- Tron na kojem je sedeo čudesni Kralj je upražnjen ali ovo nije njegov kraj već kapija kojom ulazi u novi život, u naručje darodavca života, na večnu pozornicu. I u kulturi zaborava kakva je ova naša, ne može da prestane sećanje na Petra Kralja kao arhetip i krvotok narodnog duha - naveo je Bigović u besedi.

Na samom grobu posle crkvenog obreda braća Teofilović otpevala su "Ti bi hteo pesmom da ti kažem". Komemoracija povodom smrti velikog dramskog umetnika Petra Kralja održana je pre sahrane u prepunom Ateljeu 212, u prisustvu njegove porodice, brojnih kolega, prijatelja i poštovalaca.
Upravnik Ateljea 212 Kokan Mladenović pozvao je okupljene, među kojima je bio i ministar kulture Predrag Marković, na minut ćutanja, a zatim je istakao da na stotine telegrama saučešća koje je ovo pozorište dobilo pokazuje koliko je Kralj bio dragocen i omiljen glumac među kolegama i širokom publikom. Dramski umetnik Svetlana Bojković rekla je da smo sa njegovom smrću svi siromašniji.
- Na sceni je bio kralj, poslu predan kao monah, u životu skroman, duhovit, uvek je davao ljubav. Osvetljavao je prostor scene i života, oplemenjivao nas. Za mene će on ostati neugašena svetlost - rekla je ona.

Koleginica Gorica Popović uporedila je Kralja sa dragim kamenom i peharom mudrosti.
- Bio je odgovoran prema onome što radimo i verovao da to ima smisla - rekla je ona.

Tihomir Stanić je kazao da je Kralj bio "nacionalno blago, da je igrao lako i prirodno i tragedije i komedije i filozofska dela i seljačke mudrosti". Akademik Ljubomir Simović podsetio je da je Kralj bio izvanredan interpretator stihova, a da je i sam umeo dobro da piše.
- Kraljevski nas je počastio ulogama, ostvario impresivno delo i opravdao svoje prezime. Zadivio nas je i bio uverljiv kao danski kraljević Hamlet, i kao seljak Tola Manojlović, ubedljiv i kad ćuti, nadahnut kad recituje 'Međ javom i međ snom' - rekao Simović.
Za Vidu Ognjenović, Kralj je bio superlativ za svaku izuzetnu glumačku i ljudsku osobinu.
- Bio je plemenit, duboko osećajan, dečački ranjiv. Doneo je na scenu nadmoćni dar i volju. Njegova gluma nas je istinski pogađala. Kralj - nikad nespreman za osmeh i razumevanje, nikad spreman za hvalisanje - rekla je ona.
O sećanjima na dragog kolegu i profesora govorili su glumci Milena Pavlović i Aleksandar Stojković, baletski umetnik Konstantin Kostjukov, novinar Aleksandar Lukić, dekorater Đoka Milovanov, slikar Ljubisav Milunović, teatrolog Jovan Ćirilov, ističući njegovu ljubav i strpljenje, sklad dobrote i mudrosti, veliku dušu i spremnost da svakome pomogne.
Dramski pisac Dušan Kovačević istakao je da je za pisca bila privilegija da mu u predstavi igra Petar Kralj jer, kako je rekao, "odigraće kao da uloga nije napisana nego da se to stvarno dešava".
- Svi govore o njegovoj dobroti a bio je veliki i skroman, kad ga hvalite zbuni se i zacrveni, osmehne i kaže: 'to je posao koji volim', nepravedno se mučio u bolesti. Sad je zaspao, odmoriće se - rekao je Kovačević.
Tokom komemoracije emitovani su inserti iz predstava Petra Kralja i dokumentarnih emisija o njemu, a komemoraciju je na početku i na kraju uokvirila muzika Bore Dugića i malog orkestra iz predstave "Živeo život Tola Manojlović".

Izvor: Tanjug

Foto: FoNet

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti