Cinema City predstavlja takmičarsku selekciju Educons Hungry Days

Cinema City predstavlja takmičarsku selekciju Educons Hungry Days

Autor: | 31/05/2012

0

Educons Hungry Days, selekcija čiji je koncept uspešno predstavljen na prošlogodišnjem festivalu Cinema City, ove godine ulazi u takmičarski program Festivala! Ostvarenja internacionalne selekcije Educons Hungry Days su debitantski ili drugi filmovi nezavisne produkcije koji svet oko sebe posmatraju iz najneobičnijih perspektiva. Ovo su filmovi u kojima mogu uživati svi filmofili, poštovaoci drugačijeg i iskrenog pogleda na stvarnost, filantropi i radoznali karakteri. Dopustite sebi „internacionalnu avanturu“ - upoznajte najšarenije tačke planete Zemlje, od najtamnije zelene do ledeno plave, intezivnu maštu i nova iskustva koja autori ovih ostvarenja nesebično dele.

Iza izbora od sedam filmova stoji selektor Stefan Ivančić, mladi reditelj-student, koji će kroz pažljivo odabrane naslove progovoriti o svojoj filmskoj viziji i ideji „Internacionalne Filma“, postulatu prema kom se prevazilaze okviri nacionalnih kinematografija i slavi univerzalnost u slici „ispisanoj“ filmskim jezikom.
- Mislim da se ovih sedam filmova koji oblikuju ovogodišnju Hungry Days selekciju, svi debitantski ili drugi po redu, zaista na najdublji način povezuju sa idejom Internacionale Filma. Njihove slike pripadaju i nama a ne samo rediteljima koji su ih snimili. Stvarnost koju delimo može biti pronađena u svim zajednicama koje su predstavljene u ovih sedam filmova – u svetu male devojčice koja živi na farmi svinja negde u ruralnoj Francuskoj, što vidimo u filmu NANA; u mračnoj strani moderne Rusije u filmu PORTRET U SUMRAK; u dalekim ćoškovima malog, srednjeatlanskog ostrva Korvo u epskom filmu ZEMLJA JE, NIJE MESEC; u ožiljcima na kojima je izgrađen današnji brazilski društveni sloj u filmu ZVUK OKOLINE; u mladim izraelskim teroristima koji se bore protiv izraelske buržoazije u filmu POLICAJAC; pa zatim u radnom veku jednog crnca imigranta koji radi na bivšem vojnom ostrvu Faro u Švedskoj u flmu PERSONA BEACH; i na kraju verovanju u mogućnost postojanja utopijskog sveta u slikama Duquea - POSLEDNJA PROBA ZA UTOPIJU. Srećan sam što ćemo deliti ove slike – poručuje selektor Ivančić.

Cinema City internacionalni filmski festival, koji će se ove godine održati od 16. do 23. juna, predstaviće, pored popularnih revijalnih, ukupno četiri takmičarske selekcije: Nacionalna klasa, Press Exit Point, Up to 10,000 bucks i Educons Hungry Days – koje će, svaka na sebi jedinstven način i koncept, slaveći nezavisnu produkciju i nesputan filmski jezik, prikazati nove tokove kojima se kreće svetska i domaća kinematografija!

Za više informacija o programu Festivala posetite:

http://cinemacity.org/
http://www.facebook.com/cinemacityfest
http://twitter.com/cinemacityfest

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Najnovije vesti