Čokolada najpopularniji slatkiš na svetu!

Čokolada najpopularniji slatkiš na svetu!

01/01/2015

0

Čokolada je za većinu ljudi najdraža poslastica kojoj se teško odoleva. Ona je često nepravedno povezana sa viškom kilograma, ali s obzirom na bogatu ponudu na tržištu, neke verzije čokolade ipak nisu prijatelji vitkog struka.

Istorija čokolade vrlo je bogata i zanimljiva. U prošlosti se konzumirala kao gorki napitak, a danas je najpopularniji slatkiš na svetu.

Čokolada ima brojna pozitivne efekte za naš um i telo. Prepuna je minerala kao što su kalijum, magnezijum, kalcijum, fosfor, natrijum i gvožđe, i sastojaka poput triptofana koji podstiče proizvodnju serotonina i endrofina, hormona sreće. Ona može biti i vrlo snažan antioksidans zahvaljujući flavanoidima u kakaou koji smanjuju rizik od bolesti kardiovaskularnog sistema.

Mlečna čokolada

Mlečna čokolada sadrži oko 12 grama kakaoa, 48 grama šećera i oko 18 grama kakao maslaca. Ova verzija čokolade ima veoma prijatan ukus, ali zbog količine šećera koju sadrži trebalo bi je jesti umereno.

Crna čokolada

Ova čokolada ima gorak ukus zbog velike količine kakaoa. Ona sadrži oko 4 grama kakao maslaca i 30 do 48 grama šećera. Ukoliko želite da budete sigurni da jedete najzdraviju verziju čokolade, izaberite onu koja sadrži što veći procenat kakaoa (od 50 do 80 posto).

Čokolada sa punjenjem

Reč je najčešće o mlečnoj čokoladi obogaćenoj ukusnim punjenjem poput nugata, karamele ili voćnih kremova. Ovakve čokolada mazi naše nepce i može zadovoljiti svačiji ukus. Međutim, prepuna je šećera i veštačkih sastojaka zbog čega nije prijatelj našeg tela.

Čokolada sa sušenim voćem

Ovaj tip slatkiša najčešće dolazi u obliku mlečne čokolade obogaćene grožđicama, šljivama ili sušenim marelicama. Iako je suvo voće vrlo zdravo, ono sadrži velike količine šećera pa u kombinaciji sa slatkom čokoladom postaje prava šećerna bomba. Ako ste ljubielj suvog voća, neka ono bude ukombinovano sa crnom čokoladom.

Čokolada sa orašastim plodovima

Ova čokolada je jedna od najomiljenijih, a karakteriše je bogat ukus zahvaljujući lešnicima, bademima, orasima ili kikirikiju. Verzija s crnom čokoladom je odličan zalogaj između obroka jer će ubiti glad, pružiti vam slatko zadovoljstvo, a vašem telu dobre sastojke.

Bela čokolada

Iako je tako zovemo, ova poslastica zapravo uopšte nije čokolada. Sadrži oko 48 grama šećera, 26 grama mleka u prahu i 28 grama kakao maslaca. S obzirom da ne sadrži najvažniji i najzdraviji sastojak – kakao, bolje izaberite neku drugu verziju čokolade.

Izvor: zadovoljna.hr

Foto: freedigitalphotos.net

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin