Vitni Hjuston će počivati pored svog oca

Vitni Hjuston će počivati pored svog oca

Autor: | 18/02/2012

0

Američka pevačica i glumica Vitni Hjuston (48), koja je prošle subote pronađena mrtva u kadi u hotelskoj sobi u Los Anđelesu, biće sahranjena u subotu u podne po lokalnom vremenu na Fervju groblju u njenom rodnom Njuarku (Nju Džerzi), pored svog oca Džona Rasela Hjustona. Na sahrani će se od dive moćnog glasa oprostiti glumac Kevin Kostner, partner iz njenog prvog filma „Telohranitelj“ iz 1992. Soul legenda Areta Frenklin, koja je krstila pevačicu, Stivi Vonder, Dion Vorvik, Ališa Kiz i Ar Keli pevaće na komemoraciji koja će biti održana u baptističkoj crkvi „Nove nade“. Na sahranu su pozvani i Elton Džon, Bijonse i njen suprug Džej Zi, Opra Vinfri, glumac Bil Kozbi, ali i Vitnin bivši suprug Bobi Braun, koga mnogi krive za njene probleme sa drogom i alkoholom. Samo nekoliko sati posle pogreba, on će sa svojim bendom nastupiti u jednom kazinu u Konektikatu. Sahrana će biti uživo prenošena, a policija je apelovala na obožavaoce da ostanu ispred televizora, jer će ulaz u crkvu biti moguć samo uz pozivnice, a ulice u okolini će biti zatvorene.
Hjustonova je bila mecosopran, zvana Glas zbog izuzetnog vokala, i sa više od 200 miliona albuma i singlova jedan od najprodavanijih svetskih pevača. Ni Selin Dion, ni Barbra Strejsend, ni Maraja Keri, ne bi mogle da kao Vitni otpevaju „I will always love you“, koju je originalno izvodila Doli Parton.
- Bog mi je dao glas da pevam, a kad to imate, ništa vam drugo ne treba - izjavila je svojevremeno Vitni, koju su zbog njenog uticaja devedesetih godina zvali „kraljicom popa“.
Ali, očigledno nije zaista mislila to što je rekla, budući da je tih godina bila u paklu droge. Kada se razišla od Bobija Brauna, pokušala je nekoliko puta da se izleči od zavisnosti. Prvi put se prijavila na kliniku za odvikavanje od droge u martu 2004. i ostala u njoj - samo pet dana. Kroz godinu dana pokušala je opet. Planirala je da se 2009. na velika vrata vrati na muzičku scenu, ali se ispostavilo da je vodila gubitničku bitku sa svojim demonima. Bila je krhka, delovala nestabilno na nogama i više nego uzvrpoljena pred publikom. U oktobru je nastupila u britanskoj verziji „Ja imam talenat“ i zgranula Engleze svojim bizarnim ponašanjem. Kao da joj je sve krenulo nizbrdo, pa je iduće godine „zbog bolesti“ otkazala sve koncerte. U maju 2011. otišla je poslednji put na rehabilitaciju. Osim po hitovima „I’m your babe tonight“, „How will I know“ ili „I wanna dance with somebody“, ostaće zapamćena i kao najnagrađivanija pevačica po „Ginisovoj knjizi rekorda“, ali i po razbijanju rasnih barijera. Ono što je Majkl Džekson uradio za crne pevače, Vitni je isto učinila za afroameričke pevačice. Crnkinje koje pevaju više nisu bile tabu tema.
Guverner Nju Džerzija Kris Kristi naložio je da se u subotu sve zastave na državnim zgradama vlade spuste na pola koplja u znak sećanja na Vitni Hjuston. Istakao je da je ona „kulturna ikona“ koja spada u istu kategoriju u muzičkoj istoriji Nju Džerzija, baš kao što su to Frenk Sinatra, Kaunti Bejsi i Brus Springstin. Stanovnici Nju Džerzija kritikovali su gradonačelnika zbog ove odluke, smatrajući da takva počast treba da bude rezervisana za poginule vojnike, a ne za nekog ko iza sebe ima dugogodišnju reputaciju narkomana i alkoholičara.
U umrlici Vitni Hjuston u polju označenom kao uzrok smrti, napisano je „odloženo“, što znači da se čeka rezultat toksikoloških testova za koje je potrebno između šest i osam nedelja. Spekulacije da se pevačica nije udavila u kadi, već je umrla od koktela lekova i alkohola, podgrejane su kada je osoblje hotela „Beverli Hilton“ reklo da se Vitni dve noći zaredom opijala u baru, pre nego što je pronađena mrtva. Američki mediji objavili su u petak da je Hjustonova osam dana pre smrti, čak tri puta odlazila kod doktora.

Izvor: Novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin