Novak Đoković osvojio titulu u Majamiju

Novak Đoković osvojio titulu u Majamiju

Autor: | 02/04/2012

0

Kralj uzvraća udarac i ponovo seje «strah i trepet» na ATP turu! Najbolji teniser na zemaljskoj kugli Novak Đoković pobedio je Endija Mareja u finalu Majamija 6:1, 7:6 (7:4) i revanširao mu se sa debelom kamatom za nedavni poraz iz Dubaija. Daleko važnije za našeg asa je, međutim, to što je odbranio titulu i 1.000 poena sa mastersa na Floridi, koji će ga ostaviti ispred pratilaca na ATP listi, pa će mirno moći da se priprema za sezonu na šljaci.
Naime, od ponedeljka će Nole biti prvi sa 12.670 bodova, 2.735 više od drugoplasiranog Nadala (9.935), odnosno 3.635 od Federera (9.035), a razliku će moći još više da uveća jer u 2011. nije igrao Monte Karlo, za razliku od Španca koji je uzeo titulu i Švajcarca koji verovatno propušta ovo takmičenje.
Tek, biće prilike za matematiku i računanje, a naredni dani rezervisani su za zasluženo slavlje. Đoković je, naime, postao prvi igrač od 2006. koji je uspeo da odbrani pehar u Ki Biskejnu, odnosno treći teniser u istoriji koji je tri puta ili više osvajao ovaj turnir (u društvu Agasija i Samprasa). Srbin može da bude zadovoljan i što je vratio šampionski šmek u svoju igru, koji se na kratko izgubio posle Australije, ali sada je opet u punoj snazi u njegovim reketima – na putu do trona nije izgubio nijedan set! Bio je ovo i jubilarni 30. pehar u njegovoj karijeri, 11. na mastersima (izjednačio se sa Samprasom na četvrtom mestu liste «večitih» po ovom segmentu) i pokazao svima ko je broj jedan belog sporta.

Sam meč je bio veoma sličan duelima iz četvrtfinala i polufinala – sjajan start i sporija, ali opet, ubitačna, završnica.
Prvi servis je odlično služio Novaka na startu meča, zahvaljujući čemu je uspešno "otvorio" početni gem i "načeo" Mareja. Solidan je i Škot bio u istom segmentu igre, nagovestivši neizvesnu borbu. Međutim, sve je Đoković ubrzo preokrenuo na svoju stranu, a videlo se i da je dobro proučio greške iz njihovog prošlog okršaja. Naime, ovog puta nije se oslonio samo na igru sa osnovne linije, već je i napadao i izlazio na mrežu kada god je za to dobijao priliku (8/14 uspešnost).
Britanac se, međutim, povukao u debelu defanzivu, što mu najviše odgovara, forsirajući dužu razmenu udaraca. To mu je neko vreme i donosilo rezultat – jer je u prva četiri gema osvojio sve poene koji su imali više od 10 relija. Prilagodio se Nole tom stilu koliko je mogao, kombinovao bekhend stranu rivala (Endi napravio šest od 10 neiznuđenih grešaka u tim momentima baš na toj strani), pritiskao ga, a kada je počeo da osvaja te maratonske gemove sve je brže gazio ka peharu.
Servis je, takođe, bio ključ u tim trenucima, a Novak je sjajno čuvao drugu servu – samo je jedan od osam poena Marej osvojio posle ovog udarca Srbina, koji je bio gotovo savršen (88 odsto uspešnosti u 1. setu). Izborio se Đoković za brejk šanse, koje je i koristio, prvo za vođstvo od 3:1, a zatim i 5:1, kada je zadihani Marej jedva stizao loptice po terenu, a Nole klizio iz poena u poen.
- Đoković je u stanju da masakrira rivale na drugom servisu, što je ovog puta i činio. Endi nije smeo da ulazi u duge poene, već da tera rivala daleko iza osnovne linije. Morao je da se kocka, rizikuje i napada, što nije činio, a sa «rezervisanom» igrom ne možete ništa protiv Novaka – rekao je Nik Bolitijeri, u komentaru finala, «predvidevši» pobedu Srbina od 2:0 dan pre meča.

Imao je naš as šanse da slomi otpor protivnika već na startu drugog dela meča, vodio je 40:15 na servisu Mareja, ali nije bilo brejka. Devet neiznuđenih je «ispucao» Nole u prva četiri gema, što je pokazalo da je malo usporio ritam, a mnogi su se zabrinuli da ne dođe do reprize duela sa Fererom i Monakom, kada je posle furioznog prvog seta, prolazio kroz padove i oscilacije u drugom.

Umor je, naime, malo hvatao Srbina, dok je Škot bio daleko odmorniji (preskočio polufinale, Nadal mu predao bez borbe). Endi je podigao procenat prvog servisa, a samim tim i poboljšao svoju igru, pa se ušlo u rezultatsku klackalicu. Imao je šansu Nole za brejk i vođstvo od 6:5, ali nije u tome uspeo. U uzbudljivoj završnici Đoković je pokazao zašto ga zovu «kraljem taj brejka», jer je nadvisio protivnika u svemu, počev od koncentracije do preciznosti i istrajnosti i zasluženo je došao do pobedničkog poena.
Za kraj, Novak se potpisao na kameri, što je tradicija šampiona, uz natpis «Srbija», velikim slovima, da ceo svet vidi koliko mu država i narod znače i u trenucima najvećeg slavlja.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Najnovije vesti