Sutra počinje 65. Kanski festival

Sutra počinje 65. Kanski festival

Autor: | 15/05/2012

0

Međunarodni filmski festival u Kanu otvoriće po 65. put svoja vrata u sredu 16. maja. Na programu je 91 ostvarenje iz tridesetak zemalja, a organizatori najavljuju dolazak velikog broja zvezda.
Nikol Kidmen, Bred Pit, Zak Efron, dve trenutno najveće tinejdžerske zvezde, Robert Patinson i Kristen Stjuart, Kajli Minog i Marion Kotijar, koja će se prvi put takmičiti sa filmom "De Rouille et d'os" (Rđa i kosti) Žaka Odijara, prošetaće crvenim tepihom i popeti se uz čuvene stepenice ispod portreta "najplatinastije" plavuše na svetu, Merilin Monro, čija je fotografija izabrana za zvanični plakat festivala.
- Kan je i dalje mesto na koje obavezno treba doći ukoliko se bavite filmom, taj duh i dalje opstaje - konstatovao je direktor festivala Tjeri Fremo koji je odgovoran za zvaničnu selekciju u okviru koje će biti prikazano ukupno 60 filmova, od kojih će se 22 nadmetati za glavnu nagradu - "Zlatnu palmu".
Inventivan i inovativan, ozbiljan i divlji, Kanski festival teži da udovolji zahtevima eklektizma, raznolikosti, univerzalnosti.
Fremo obećava šokove i novine koje će "zavesti" predsednika žirija, italijanskog reditelja Nanija Moretija, dobitnika "Zlatne palme" 2001. sa filmom "Soba mog sina".
Na ovogodišnjem festivalu primetno je prisustvo latinoameričke kinematografije, dok je iz Azije ima osetno manje ostvarenja. Ljubitelji filma s posebnim nestrpljenjem očekuju da vide "Na putu" (On the Road), adaptaciju romana Džeka Keruaka u režiji Brazilca Valtera Saleša sa Kristen Stjuart, Vigom Mortensenom i Kirsten Danst u glavnim ulogama.
Festival će 16. maja otvoriti drama Vesa Andersona "Moonrise Kingdom", sa Brusom Vilisom, Tildom Svinton i Harvi Kajtelom, a 27. maja će ga zatvoriti poslednji film nedavno preminulog Kloda Milera "Tereza Deskejru" sa Odri Totu.
Kan dočekuje i nekoliko bivših dobitnika "Zlatne palme". Nemac Mihael Haneke će se predstaviti filmom "Ljubav" u kojem glavne uloge tumače Izabel Iper i Žan-Luj Trentinjan, Britanac Ken Louč će prikazati "The Angel’s Share", a Rumun Kristijan Mungiju "Beyond the Hills".
U takmičarskom programu je i Dejvid Kronenberg sa "Kosmopolisom", a od domaćih reditelja pored Odijara, tu su još Leos Karaks sa "Holy Motors" i Alen Rene sa filmom "Još niste sve videli", svojevrsni kinematografaski testament 90-godišnjeg sineaste.
Od holivudskih ostvarenja, publika u Kanu će moći da vidi treći deo animiranog "Madagaskara", film Filipa Kaufmana "Hemingvej i Gelhorn" i novo ostvarenje Bernarda Bertolučija "Ja i ti".
Od poznatih ličnosti, na festivalu će se pojaviti i Šon Pen, ali ne da bi predstavio film, već da bi prikupio sredstva za svoju fondaciju koja pomaže stanovnicima Haitija nakon razornog zemljotresa u januaru 2010.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin