Trijumf "Umetnika" na dodeli Oskara (Foto)

Trijumf "Umetnika" na dodeli Oskara (Foto)

Autor: | 27/02/2012

0

Holivud je noćas pokazao da voli svoju istoriju nagradivši crno beli nemi film "Umetnik" sa pet Oskara, uključujući i nagradu za najbolji film, na ceremoniji koja je podsetila svet zbog čega je film toliko interesantan i važan mnogima. Američka akademija za film i nauku Oskare je dala i Meril Strip za ulogu bivše britanske premijerke Margaret Tačer u filmu "Čelična lejdi", što je treći Oskar za glumicu sa 17 nominacija.

Veteran Kristofer Plamer (82) postao je sinoć deo istorije Holivuda kao najstariji dobitnik Oskara za rolu ostarelog homoseksualca u filmu "Beginners" (Početnici). I pored toga, ovo je bila noć za "Glumca", francuski film za koji kritičari kažu da je ljubavno pismo starom Holivudu. Snimljen u stilu starih nemih filmova, to je romantična priča o zvezdi nemih filmova koji se gubi u svetu u kome primat
preuzimaju zvučni filmovi.

"Glumac" je takođe i prvi nemi film koji je dobio Oskara posle 1929. kada je saga o Prvom svetskom ratu "Krila" (Wings) dobila glavnu nagradu. "Glumac" je Oskara doneo i njegovoj zvezdi, Žanu Dižardenu kao i reditelju Mišelu Aznavicijusu, ali je nagrađen i u kategoriji najbolje muzike i kostima.

- Ja sam najsrećniji reditelj na svetu trenutno. Hvala vam na tome - rekao je Aznavicijus publici u kojoj su se nalazile i zvezde poput Džordža Klunija, Mišel Vilijams, Anđeline Džoli i Breda Pita.

Noćašni trijumf bio je poslednji u nizu za Aznavicijusa čiji je film osvojio i nagrade Bafta, Cezar kao i brojnih filmskih udruženja. Aznavicijus je takođe drugi reditelj iz Francuske koji je dobio Oskara. Pre njega je to pošlo za rukom samo Romanu Polanskom za "Pijanistu".
Dižarden je bio jednako uzbuđen uzviknuvši "Obožavam ovu zemlju" pre nego što se zahvalio članovima akademije, filmadžijama i svojoj ženi. On je kao inspiraciju za svoj lik naveo zvezdu nemih filmova Daglasa Ferbanksa.
Dižarden je prvi Francuz koji je dobio Oskara, iako su pre njega Francuskinje dobijale ovu nagradu, uključujući Žilijet Binoš i Marion Kotiljar.

Pobeda Stripove iznenadila je mnoge koji su očekivali da će Vajola Dejvis dobiti Oskara za ulogu crne služavke u drakmi "Služavke" koja se odvija na američkom jugu 1960-ih.

Međutim, način na koji je Meril Strip predstavila ostarelu Tačerku koja klizi u demenciju bila je, kako prenose mediji, previše dobra da bi bila ignorisana. Čak je i sama glumica bila iznenađena Oskarom jer je bila uverena da su svi više umorni od njenih nominacija. Strip je Oskara dobila posle 29 godina i "Sofijinog izbora".
- Kada su prozvali moje ime, osetila sam kako cela Amerika uzdiše 'Opet ona?' Ali štagod" - rekla je ona kroz osmeh novinarima u bekstejdžu. Čak ni ova veteranka nije uspela da sakrije emocije primajući zlatnu statuu. Kada se zahvalila suprugu i pričala o svojoj karijeri bila je blizu suza, a novinarima je kasnije rekla da se zbog pobede oseća ponovo kao klinka.

Stripova je tek peta glumica koja je osvojila tri Oskara. Džek Nikolson, Ingrid Bergman i Volter Brenan imaju po tri, dok Ketrin Hepbern ima četiri zlatne statue.

Veteran Plamer, zvezda filma "Moje pesme moji snovi" osvojio je svog prvog Oskara za ulogu ostarelog geja koji odlučuje da to prizna porodici u "Početnicima".

- Samo si dve godine stariji od mene, dragi. Gde si bilo ceo moj život - rekao je on gledajući u Oskara koji ove godine slavi 84 godine.
Prethodna najstarija dobitnica Oskara bila je Džesika Tandi za "Vozeći mis Dejzi".

Oktavija Spenser, relativni novajlija na Oskarima, jedva je zadržavala suze dok je prihvatala Oskara za ulogu služavje u drami o ljudskim pravima "Služavke".
- Hvala Akademiji što su me smestili pored najzgodnijeg tipa u sobi - rekla je ona stežući Oskara i aludirajući na Kristijana Bejla, koji joj je uručio nagradu.

Reditelj Martin Skorseze čiji je film "Igo", poput "Glumca", bio omaž ranim filmovima na dodelu Oskara došao je sa 11 nominacija - jednom više od "Glumca" - i takođe je pokupio pet. Njegovi Oskari dodeljeni su u takozvanim "tehničkim kategorijama" - za kinematografiju, umetničku fotografiju, montažu zvuka, miksovanje i vizuelne efekte.

Veoma cenjena porodična drama "Potomci" osvojila je samo jednog Oskara, za najbolji adaptirani scenario. Oskara su dobili scenarista i reditelj Aleksandar Pejn zajedno sa Netom Faksonom i Džimom Rašom.

Vudi Alen je Oskara dobio za najbolji originalni scenario za "Ponoć u Parizu" ali nije bio prisutan na dodeli Oskara.

Za najbolji strani film proglašen je iranski "Razvod".
- Ponosno nudim ovu nagradu narodu moje zemlje, narodu koji poštuje sve kulture i civilizacije i prezire nasilje i neprijateljstva - rekao je reditelj Ašgar Farhadi.
Na pitanje novinara kako očekuje da će iranske vlasti reagovati on je rekao da ne zna.
- Ne mogu da predvidim šta će se dogoditi - rekao je on.

"Rango", kome je glas pozajmio Džoni Dep, proglašen je za najbolji animirani film, dok je izbor dokumentarnog filma bio veliko iznenađenje za mnoge jer je zlatna statua otišla filmu "Undefeated" (Neporažen), filmu o fudbalerima koji u siromašnoj zajednici pokušavaju da učine svoje živote boljim.

Komičar BIli Kristal, koji je deveti put vodio dodelu Oskara, zasmejao je publiku na samom početku uvodnim snimkom glavnih filmova protekle godine u koje je i on bio ubačen. Tako je poljubio Džordža Klunija u usta u sceni iz "Potomaka", pojeo pitu u "Služavkama".

Monolog je otvorio šalom da nema ništa bolje od gledanja milijardera kako jedni drugima uručuju zlatne statue.
Publika je takođe mogla da vidi kratke snimke u kojima Morgan Friman, Tom Henks, Adam Sendler i drugi govore zbog čega vole filmove. Snimci su svi bili urađeni u skladu sa ovogodišnjom temom podsećanja ljudi na magiju filma.

Takođe, najveća modna revija Holivuda počela je sa Mišel Vilijams koja se pojavila u prelepoj crvenoj haljini Luja Vitona. Džesika Čestejn zadivila je mnoge u crnoj i zlatom izvezenoj haljini Aleksandra Mekvina, dok je Gvinet Paltrou izabrala belu haljinu Toma Forda.

Noćašnja ceremonija bila je iznenađujuće kratka, trajala je sveta tri sata i 10 minuta što je prilično iznenađujuće ako se uzme u obzir da su prethodnih godina Oskari trajali duže od četiri sata.

Izvor: Tanjug

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti

Pročitajte još