Velimir Bata Živojinović se oporavlja

Velimir Bata Živojinović se oporavlja

Autor: | 12/07/2012

0

Lekari bolnice „Sveti Sava“ oduševljeni su optimizmom koji širi Velimir - Bata Živojinović, ali su takođe i dalje zabrinuti za njegovo zdravstveno stanje. "Na muci se poznaju junaci", kaže poslovica koju je kao životni princip usvojio legendarni srpski glumac Velimir - Bata Živojinović, koji trenutno vodi tešku bitku za ozdravljenje i oporavak od moždanog udara koji ga je pogodio prošlog utorka.
Dok lekari beogradske bolnice „Sveti Sava“ ulažu sve napore da proslavljeni glumac ozdravi, on se šali na svoj račun i zbija šale s medicinskim osobljem i prijateljima koji se interesuju za njegovo zdravstveno stanje. Kada ga pitaju kako je, Bata kaže: „Došao sam malo da se odmorim“ ili „Ne dam se, neću još da bacim kašiku“.
Kako Batino trenutno stanje nalaže boravak na intezivnoj nezi specijalizovane zdravstvene institucije, „Blic“ nije uspeo da ga poseti, ali smo u bolničkom okruženju saznali da se nedelju dana posle moždanog udara Bata oseća mnogo bolje, ali da je ishod bolničkog lečenja veoma neizvestan i da je o njemu nezahvalno govoriti.
Doktorka Ranka Todorović, načelnica Odeljenja intezivne nege na kojoj glumac leži u aprtmanu, istakla je da je oporavak dugotrajan, a da su prve tri nedelje od operacije najkritičnije i da porodica i prijatelji moraju imati razumevanja za njegove potrebe.
- Bitno je da je Bata svestan, komunikativan, da nema povišenu temperaturu i da mirno diše. Pritisak i puls mu se održavaju na monitoringu, pod dvadesetčetvoročasovnim je medicinskim nadzorom. Hrani se na kašičicu, za razliku od prethodnih dana, kada je pio na sondu. Tri nedelje su kritično vreme, ali tu se lečenje ne završava, tim pre jer Bata pati od vaskulopatije, a uz sve je i strastveni pušač. Zadivljeni smo njegovim optimizmom, što i u teškim trenucima ume da hrabri sve oko sebe, ali ne preporučujemo da ga posećuju prijatelji i rodbina jer on ne bi trebalo da ima bilo kakve izražene emocije, da se uzbuđuje na bilo koji način. Mi ćemo primiti sve njemu bitne osobe i informisati ih kako je on, ali njemu je ipak neophodan mir i nema potrebe da ga izlažemo naporu - istakla je doktorka Todorović.
Poruke podrške čuvenom Valteru stižu sa svih strana, a supruga Lula je, kao i u svim prethodnim teškim trenucima, njegov najveći oslonac. Lula je od prošlog četvrtka zabranila sve posete i od prijatelja i rodbine zahteva da glumačkog asa ne uznemiravaju.
Kada ide u posetu, surpugu mu nosi njegova omiljena jela i pića, a posećuje ga u tišini. Čak gasi mobilni telefon da ga ne bi uzrujavalo zvono. Noć posle posete Ivice Dačića, Milorada Mandića i još nekoliko najbližih rođaka i prijatelja za Batu je bila izuzetno teška i jedva je preživeo.
- Imao je pritisak 220 i veoma teško je uspeo s tim da se izbori. Lekari kažu da je bio opterećen posle teškog moždanog udara i da nije sposoban da komunicira s velikim brojem posetilaca. Zbog toga je Lula odlučila da smanji posete na najmanji mogući broj i da eventualno samo ona s njim komunicira i posećuje ga. Poslednjih dana, Bata je zamenio dan za noć i noću je najčešće budan, dok skoro čitav dan prespava - kažu prijatelji porodice.
Oni objašnjavaju da su za Batu bili najemotivniji trenuci kada su ga u bolničkom apartmanu posetile, prvo unuka Dina, ćerka njegovog sina Miljka, a nekoliko dana kasnije i unuka Jelisaveta, ćerka njegove ćerke Jelene, čiji dolazak sa Kube očekuju ovih dana.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin