Velimir Bata Živojinović: Neću klonuti duhom

Velimir Bata Živojinović: Neću klonuti duhom

Autor: | 01/08/2012

0

Iako je juče trebalo da izađe iz bolnice, glumačka legenda Bata Živojinović, biće još najmanje sedam dana hospitalizovan zbog lošeg zdravstvenog stanja.
- To što sam izgubio na težini ni najmanje me ne brine, nadoknadiću kilograme, važno je da nisam izgubio glasače - rekao je Bata Živojinović.
- Bolest je učinila svoje. Bata je slab, izgubio je više od 20 odsto mišićne mase. Spor je i motorički i psihički, ali ovakva lucidnost deluje veoma optimistično. Mnogo znači što se Bata šali, jer to nije refleksna radnja, čovek mora da promisli da bi se našalio. Tako da to smatramo dobrim parametrom - objašnjava doktor Milan Savić, direktor bolnice "Sveti Sava" u kojoj Živojinović leži od 3. jula, kada je doživeo veoma težak šlog zbog kog mu je cela leva strana tela bila potpuna oduzeta, a u mozgu je ostao veliki hematom.
Uprkos godinama (79) i mnogobrojnim bolestima, slavnog glumca u životu osim medicine održava i njegov borbeni duh i optimizam. Najsrećniji je kada mu u posetu dođu supruga, ćerka i unuke, a u međuvremenu gleda televiziju, najčešće Olimpijske igre.
- Izgubljene funkcije su delimično počele da se vraćaju, što je dobar preduslov za odlazak na rehabilitaciju, ali valja sačekati još najmanje sedam dana. Još se nije povukla krv koja se izlila u mozak. Bata ima veliki hematom koji može ozbiljno da ugrozi pacijenta. On je sklon problemima sa krvnim sudovima, pa postoji opasnost da se usled dugog ležanja stvori tromb ili da se naprave rane na telu - objašnjava doktor Savić, i primećuje da ovakvu medijsku pažnju i interesovanje u narodu posle Tita niko nije imao.
- I kineski ambasador se obratio bolnici i rekao je da želi da poseti Batu i prenese najlepše želje svog naroda, ali zbog lošeg zdravstvenog stanja, Živojinovića u ovom trenutku može da poseti samo porodica. Nadamo se da ambasador to razume i da se neće naljutiti - kaže dr Savić.

Izvor: Blic

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin