Petnaest godina od smrti princeze Dajane

Petnaest godina od smrti princeze Dajane

Autor: | 31/08/2012

0

Na današnji dan pre 15 godina poginula je britanska princeza Dajana. Jedna od najomiljenijih kraljevskih figura ikada tagično je nastradala 31. avgusta u automobilskoj nesreći u Parizu sa tadašnjim partnerom Dodijem Al Fajedom.
Dajana se sa 20 godina udala za prestolonaslednika britanske krune, princa Čarlsa, 1981. godine. Princeza je bila poznata po svom humanitarnom radu, ali i lepoti, a predstavljala je i modnu ikonu svoga doba. Bila je obožavana širom sveta, a takođe i jedini član kraljevske porodice koju javnost nije doživljavala kao pretencioznu, već kao skromnu, dragu i velikodušnu osobu.

Lejdi Di, kako su je mnogi zvali, rodila je dva naslednika krune, Vilijama i Harija. Međutim, već sredinom osamdesetih, počeli su problemi u braku sa princom, a razvod je nastupio početkom devedesetih godina prošlog veka.


Službeno su se rastali početkom 1996. godine i to nakon javne preporuke kraljice i ministra. Na dan kad je razvod zvanično okončan, Bekingemska palata objavila je da Dajana i dalje ostaje princeza. Nakon razvoda, Dajana je bila u vezi sa uglednim hirurgom Hasnatom Kanom, a nakon toga i sa Dodijem Fajedom, sinom milijardera Muhameda Al Fajeda.

U noći 31. avgusta 1997. godine, nakon što je napustila hotel “Ric” u Parizu, Dajana je stradala u automobilskoj nesreći u tunelu bežeći od fotografa, a sa njom je poginuo Dodi i njihov vozač. Kraljevska porodica dugo je tvrdila da su za smrt krivi paparaci koji su im bili za petama, ali je u jednoj od istraga dokazano da oni nisu ušli u tunel za parom.

Jednom prilikom, princeza Dajana je izjavila:

- Volela bih da budem kraljica ljudskih srca - i po toj rečenici je ostala upamćena. Ni nakon 15 godina od njene smrti, svet nije zaboravio ni nju, ni njenu dobrotu.

Trenutno se snima film o Lejdi Di pod nazivom “Caught in Flight”, a glavna uloga pripala je australijskoj glumici Naomi Vots. Film koji režira Oliver Hašbigl opisan je kao “neodoljiv portret princeze od Velsa poslednje dve godine njenog života”.

Izvor: Telegraf

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin

Slične Vesti