Nakit Elizabet Tejlor na aukciji

Nakit Elizabet Tejlor na aukciji

Autor: | 12/11/2011

0

Aukcijska kuća Kristis izlaže danas i sutra u Ženevi deo izuzetne kolekcije nakita američke glumice Elizabet Tejlor, u okviru putujuće izložbe pre aukcije koja će se održati u decembru u Njujorku.
Među 60 komada nakita holivudske ikone koja je umrla u martu nalazi se tijara od dijamanata, poklon jednog od njenih sedam bivših muževa, producenta Majka Toda.  U kolekciji je i narukvica od dijamanata i platine, poklon njenog prijatelja, pevača Majkla Džeksona i nekoliko komada od smaragda, dijamanata, safira ili rubina. Najspektakularniji nakit poklonio joj je Ričard Barton, sa kim je dva puta bila u braku. Tu je poznata “peregrina” perla iz 16. veka koju je nosilo nekoliko španskih i austrijskih kraljica i koja je prikazana na platnima Velaskeza, procenjene vrednosti između dva i tri miliona dolara.

Ričard Barton je tu izuzetnu perlu kupio za 37.000 dolara 1969. godine na jednoj aukciji. Bartonov poklon je i prsten sa dijamantima i ogromnim rubinom, po njegovim rečima “najsavršenije crvene boje”, čija je vrednost procenjena na između milion i milion i po dolara.  Takođe njegov poklon, dijamantni prsten od 33,19 karata, Elizabet Tejlor je nosila svaki dan, a procenjen je da vredi izmedju 2,5 i 3,5 miliona dolara.  Kolekcija je već predstavljena u Dubaiju, Tokiju, Parizu i Hongkongu.
Na zahtev glumičine porodice kuća Kristis će 13. decembra održati aukciju ovog izuzetnog nakita, koji procenjuje da može doneti preko 30 miliona dolara.
Nešto kasnije oko 400 haljina, luksuznih detalja i drugih suvenira koji su pripadali zvezdi takođe će biti ponuđeni na prodaju u Rokfeler centru u Njujorku.
Deo sredstava biće izdvojen za humanitarne organizacije, uključujući i fondaciju Liz Tejlor za borbu protiv side “Elizabeth Taylor Aids Foundation”.

Izvor: Beta

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin