Impresivna kolekcija nakita Elizabet Tejlor prodata na aukciji

Impresivna kolekcija nakita Elizabet Tejlor prodata na aukciji

Autor: | 14/12/2011

0

Aukcija nakita pokojne holivudske dive Elizabet Tejlor postigla je velik uspeh - prodato je 80 komada nakita za 116 miliona dolara, čime je više nego dvostruko premašen rekord za pojedinačne kolekcije. Aukcijska kuća "Christie’s" ponudila je 80 predmeta iz zbirke slavne glumice, koja je preminula u martu, i procenjivalo se da će zbirka dostići vrednost od oko 20 miliona dolara. Ipak, svi predmeti, od poznatog 33-karatnog dijamantskog prstena, poklona Ričarda Bartona, do njene narukvice, prodati su za mnogo veću sumu od one na koju su procenjeni.

Biser iz 16. veka prodat je za 11,8 miliona dolara, a legendarni beli dijamantski prsten za 8,8 miliona. Ogroman kamen, nazvan "Elizabet Tejlor dijamant", kupio je Danijel Pang koji predstavlja koncern "Eland World" iz Južne Koreje, konglomerat koji poseduje nekoliko hotela i planira izložbu dijamanata.

Dosadašnji rekord za neku zbirku nakita, koji je postavljen 1987. godine kada su dragulji vojvotkinje od Vinzdora prodati za nešto više od 50 miliona dolara, premašen je već na pola aukcije. Naime, jedan od najvažnijih istorijskih komada nakita, kruškoliki biser iz 16. veka, "La Peregrina", nekad vlasništvo Meri Tjudor, kasnije španskih kraljica Margarete i Izabele, koji je Ričard Barton 1969. kupio na aukciji za 37.000 dolara a draguljarska kuća "Cartier" uklopila u ogrlicu od dijamanata i rubina, prodat je za 11.842.500 dolara, uključujući i proviziju, što je rekord aukcijske kuće za neki biser.

Inače, putujuća izložba nakita Elizabet Tejlor počela je u septembru mesecu, a legendarna glumica između ostalog ostala je upamćena po svojoj velikoj ljubavi prema dijamantima. Ona je 2003. godine objavila i knjigu "Moja ljubavna afera sa nakitom". Među izloženim stvarima je i čak 400 haljina koje je glumica nosila na premijerama i dodelama nagrada, kao i ukupno 269 komada nakita.

Komentari (0)

Loading
Tamara Roksandić hellomagazin