Eliksir za kožu i zdravlje: Topla zimska kupka

Eliksir za kožu i zdravlje: Topla zimska kupka

Autor: | 29/01/2020

0

Topla zimska kupka lek je za umorno telo, ali i snažna brana od gripa i prehlade

Topla zimska kupka nakon napornog radnog dana san je svake umorne žene. A da li ste znale osim opuštajućeg kakva još dejstva ima na vaš organizam? Kada puna tople vode, nekoliko kapi eteričnog ulja i ceo svet je vaš. Telo će vam biti zahvalno, limfni i vaskularni sistem oduševljeni, a imune ćelije će se povećati i odbraniti vas od gripa i prehlade.

Stimulacija imunog sistema

Kupanje otvara krvne sudove, opušta vaše umorne mišiće, eliminiše curenje iz nosa, pospešuje iskašljavanje i najbolji je način da se izbegne stagnacija limfe. Treba li pomenuti da smanjuje umor i stres, povećava lučenje hormona sreće, otvara pore i čisti kožu i što je najbitnije bori se protiv nesanice.

Ovo je prirodni detoks

Topla kupka podstiče metaboličko uklanjanje toksina iz krvi. Kako bi postupak bio još učinkovitiji u kupku se doda morska ili himalajska so, što pomaže uklanjaju štetnih materija iz tela. Kako bi se nivo tečnosti u telu obnovio, nakon kupke obavezno popijte, bar, čašu obične vode.

Smanjuje pritisak u krvi

Vruća kupka deluje kao lagana vežba za telo, usput stimulišući krvni sistem. Ukokliko želite da smanjite krutost arterija, da ih proširite i doprinesete boljem protoku krvi, istovremeno da umanjite dijastolički i arterijski pritisak, kupajte se najmanje 20-25 minuta.

Recept za savršenu kupku od četiri moćna sastojka pogledajte OVDE

Poboljšava rad mozga

Podstičući proizvodnju serotonina – hormona sreće, koji je bitan elementa vašeg raspoloženja, pomaže i poboljšava i rad mozga.

Sagoreva masne naslage

Ono što je za žene najbitnije, kupanje u kadi sa toplom vodom pomaže u borbi protiv suvišnih kilograma. To su utvrdili britanski naučnici navodeći da se tako sagorevaju kalorije i smanjuje visina šećera u krvi. U eksperimentu je učestvovalo 10 muškaraca koji su jedan dan vozili bicikl, dok su se drugi  sat vremena opuštali u kadi, u kojoj je temperatura vode iznosila 40 stepeni Celzijusovih. Utvrđeno je da su posle kupanja izgubili 126 kalorija, kao da su hodali pola sata. S druge strane, tokom jednočasovne vožnje bicikla, ispitanici su potrošili 630 kalorija, na osnovu čega su naučnici zaključili da ne treba zapostaviti vežbanje jer se tako ipak najviše kalorija može izgubiti.

Mirisi koji pomažu

Jasmin je biljka čarobnog mirisa, čiji molekuli kroz krv dolaze do pluća. Oni su prirodna zamena lekovima za smirenje. Kupka sa mirisom jasmina oslobađa osećaja teskobe i napetosti, ujedno ima i afrodizijačke moći.

Zelena jabuka je neizbežna zimska aroma, još je prijatnija kada je kombinujete sa cimetom. Ublažava migrenu i opušta telo.

Čokolada... ko joj može odoleti? Kada je osetite oslobađa se hormon sreće u mozgu, pa ćete se posle kupanja u čokoladi osećati fenomenalno.

Badem je prijatnog i nežnog mirisa čije udisanje smanjuje bol. Kanadski istraživači su zamolili 20 muškaraca i 20 žena da stave ruke u vrelu vodu i da ih drže sve dok mogu da istrpe bol. Za to vreme stručnjaci su u prostoriju ispuštali razne mirise. Kada su žene osetile miris badema, prag bola im se povećao za čak 38%. Muškarci nisu tako reagovali.

hellomagazin.rs guliver/getty

Pročitajte još

Najnovije vesti