Starenje u krevetu je moguće: Ova poza za spavanje stvara bore, menjajte je odmah

Starenje u krevetu je moguće: Ova poza za spavanje stvara bore, menjajte je odmah

Autor: | 24/02/2024

0

Poza za spavanje gužva lice

Redovne posete kozmetologu, upotreba SPF zaštite, zdrav način života i tehnike upravljanja stresom – sve to nam pomaže da odložimo pojavu znakova starenja, ali i poze za spavanje.

Brojni kozmetičari smatraju da ovaj faktor može biti važan kada je u pitanju pojava bora, ali i sprečavanje.

Photo by Anthony Tran on Unsplash

 

Naime, ako na pojavu otoka na licu najviše utiče konzumacija soli, alkohola, pušenje ili hormonski problemi, onda na pojavu bora zaista može uticati način na koji spavamo.

Kako spavanje utiče na pojavu bora?

Nažalost, spavanje na boku i stomaku – većini omiljene poze, sa godinama mogu doprineti pojavi bora.

Kada spavate na boku, vaša koža je podložna pritisku, kompresiji i istezanju u različitim pravcima.

Pročitajte: Imamo ih svi - Navike i rituali poznatih pred spavanje

S obzirom na vreme koje provodimo spavajući – a ono je trećina našeg života – ova navika ne prolazi bez ostavljanja traga na tkivima našeg lica.

Kao što je opisano u naučnom časopisu izdavačke kuće Oksford Akademik, nabori se mogu pojaviti na koži lica nakon spavanja, na primer, u predelu nazolabijalnog trougla i dekoltea, prenosi marieclaire.ru.

S godinama se smanjuje elastičnost kože, teže se vraća u prvobitni položaj posle dužeg i redovnog pritiska, pa se bore na licu mnogo teže ispravljaju.

Photo by Zohre Nemati on Unsplash

 

Pored toga, naučnici su otkrili da kako starimo, mnogo ređe menjamo položaj tela tokom spavanja, pa zbog toga uticaj na bilo koju oblast lica postaje duži.

Na primer, ako uvek spavate na istoj strani, onda je svake noći ista oblast izložena pritisku, što dovodi do stvaranja „bora za spavanje“ i povećava se asimetrija lica.

Pročitajte: Muči vas nesanica - Posle ovih jednostavnih saveta spavaćete kao beba

Kada spavamo na stomaku, dešava se otprilike isto što i kada spavamo na boku: naše lice je stalno u kontaktu sa jastukom i podvrgnuto je preteranom pritisku, što dovodi do pojave bora na licu i vratu.

Idealan položaj za sprečavanje pojave bora

U ovom položaju koža lica ne dolazi u kontakt sa jastukom i ne oseća pritisak. Ali morate priznati, malo ljudi se može opustiti i zaspati ležeći na leđima.

Pored toga, nemoguće je kontrolisati naše pokrete tokom cele noći, a nakon nekog vremena, nakon što zaspimo, verovatno ćemo zauzeti udoban položaj za sebe – na boku ili na stomaku.

Ipak, možete pokušati da spavate na leđima koristeći jastuke.

Photo by Isabella Fischer on Unsplash

 

Stavite ih ispod kolena ili donjeg dela leđa i okružite se njima sa svih strana. Jastuci će vam pomoći da se osećate udobnije i sprečiće vas da promenite položaj za spavanje.

Drugi način da učinite spavanje na leđima udobnim je da koristite poseban anatomski jastuk.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs Photo by Somnox Sleep on Unsplash

Pročitajte još