Tri top saveta šminkerke poznatih: Podočnjaci i bronzer nisu dobra kombinacija

Tri top saveta šminkerke poznatih: Podočnjaci i bronzer nisu dobra kombinacija

Autor: | 05/04/2021

0

Šminkerka poznatih, Snežana Karović otkriva tri najčešće greške u šminkanju...

Sa previše pudera izgledaćete starije, ako ne izaberete adekvatan korektor, delovaćete umorno, a treba znati i kada se koristi bronzer, a kada rumenilo, poručuje šminkerka Snežana Karović. Zahvaljujući modnim magazinima, ali i tutorijalima i savetima šminkera na “Instagramu”, greške u šminkanju sve su ređe. Ipak, od nekih i dalje ne odustajemo. Poznata šminkerka kaže da su najveći problemi previše slojeva šminke, pogrešna boja korektora i bronzer u ulozi rumenila.

Pročitajte: Kako odabrati idealni puder?

Instagram printscreen

 

“SLOJEVITO” ŠMINKANJE

Bez obzira na to da li ste tinejdžer ili su se na vašem licu uveliko pojavile bore, mnogo slojeva šminke ništa vam dobrog neće doneti. Znam da devojke u vreme male mature žele da izgledaju starije, ali dodavanje godina mejkapom zaista im nije potrebno. S druge strane, mnoge žene u zrelijem starosnom dobu nastoje da puderom i korektorom prikriju bore, ali ne samo da neće postići željeni efekat već će ih na taj način naglasiti.

Optimalna količina preparata koja će se naći na licu uslovljena je pre svega tipom kože. Ukoliko je suva, jake teksture pudera će tu karakteristiku staviti u prvi plan. U tom, a i svim drugim slučajevima, najvažnije je da lice bude dobro hidrirano. Najviše volim hidratantne kreme medicinskih brendova “Vichy”, “Eucerin”, “Avene”, “La Roche-Posay” jer odgovaraju skoro svakoj ženi.

Budući da suvu kožu ne prate akne, za dnevne varijante dovoljan je samo korektor, koji ćete, posle nanošenja na podočnjake, “razvući” na zonu obraza, na ona mesta gde se koža zacrveni kada je hladno ili toplo. Uz malo bronzera ili rumenila lice će izgledati sveže, a ukoliko imate vrlo svetlu kožu, dovoljno je samo rumenilo.

Za masnu kožu, uz koju obično idu proširene pore, ni slučajno ne preporučujem “teške” kreme. U ovom slučaju puder ne treba nanositi na celo lice. Kad se pore zatvore, koža ispušta još više masnoće, pa će lice za nekoliko sati izgledati prljavo. Ako nema bubuljica, dovoljan je i korektor, ali mora da bude matiran, jer takva koža često “prosija”. Za matiranje mogu da se koriste puderi u prahu ili oni za setovanje. Veoma dobre pudere u prahu imaju “MAC” i “Inglot”, a odličan je i mineralni “Max Factor”. “Catrice Translucent” u kamenu takođe je vrlo kvalitetan.

BOJA KOREKTORA

U mojoj školi šminkanja stalno se srećem sa ženama koje su koristile suviše svetle korektore, čime su postizale kontraefekat. Svima je predeo ispod očiju, uz sam nos, nešto tamniji, pa ako na njega stavimo suviše svetao korektor, izgledaćemo umornije. Korektor tri tona svetliji od lica učiniće da izgledamo kao da smo plakali.

Najbolje je imati dva korektora – jedan pola tona tamniji, a drugi pola tona svetliji od tena. Njihovom kombinacijom postiže se najbolji efekat. Tamniji se stavlja na deo podočnjaka uz nos. “Aura” ima odlične tečne korektore, koje svakodnevno koristim.

Šminkerka poznatih otkriva šta se uopšte ne slaže - a sve žene prave tu grešku

 

RUMENILO I BRONZER NISU ISTO

Žene često pitaju zašto je pogrešno rumenilo zameniti bronzerom, a odgovor je vrlo jednostavan – zbog svežine koju bronzer ne daje. Rumenilo koristim kod žena koje imaju svetao ten i nešto oštrije crte lica, pa senčenje nije potrebno. Tada je dovoljno dodati malo svežine, tako što ćemo rumenilo staviti na najvišu tačku jagodice. Dakle, ne na mesto na kome se prave “smejalice”, već na jagodičnu kost. Tako vizuelno dobijamo jedrinu kože i podižemo lice. Volim krem-rumenila, ali ako imate masnu kožu, ona nisu pravi izbor za vas. Odlična krem-rumenila ima “Aura”, a od “praškastih” preporučujem “Bobbi Brown”, “MAC” i “L'Oreal”.

Zadatak bronzera je da osenči i suzi lice i da mu da oštrije crte. Neki idu na sivo, neki imaju zemljane nijanse, a ja za dnevnu varijantu uvek preporučujem narandžaste. Ako je vaša koža svetla, oprezno birajte bronzere jer se lako napravi veliki kontrast, pa umesto finih kontura možete dobiti upadljivu sivu liniju, koja izgleda besmisleno. Ukoliko neko ima izražene podočnjake, umem i da odustanem od bronzera, jer bi konturisanje donelo još više sivila. Tada stavljam samo rumenilo.

Pročitajte: Napunili ste tridesetu - izbacite ovo iz nesesera!

Ako se pitate koja je zona na licu za bronzer, najjednostavnije je da uvučete obraze i da četkom blago pređete od te rupice ka ušnoj školjki i usni. Sasvim nežno treba dodirnuti i obod brade i vrat, da ne bismo imali prevelik kontrast.

Praškasti se uglavnom lakše nanose od tečnih, a otkako sam otkrila sjajni “Deborah” bronzer u nijansi terakote, najčešće njega koristim.

Komentari (0)

Loading
hellomagazin.rs hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti