Ravan stomak do Nove godine? Moguće je!

Ravan stomak do Nove godine? Moguće je!

Autor: | 27/01/2020

0

Ravan stomak do Nove godine nekad se čini nedostižnim poput putovanja na Mesec. Jer, mnoge važne odluke se vrlo često donose u poslednjem trenutku, kada nema dovoljno vremena za njihovo ispunjenje. To je najčešće slučaj sa dijetama sa kojima se započinje neposredno pred polazak na more, pred venčanje ili pak pred novogodišnju noć.

Da li su „čudotvorne“ dijete blagoslov ili tortura za organizam?

Dame se ugledaju na poznate i odlučuju se za „čudotvorne“ dijete, koje će preko noći popraviti ono o čemu se cele godine nije vodilo računa. Takve dijete obično podrazumevaju drastičnu promenu režima ishrane, čime se vrši ogroman atak na organizam. Stroge i iscrpljujuće dijete podrazumevaju potpuno redukovanje nekih od najvažnijih namirnica, kao što su mleko i mlečni proizvodi, žitarice i meso. Usled naglog smanjenja ili čak isključenja namirnica bitnih za normalan rad ćelija, ljudsko telo se teško bori sa padom energije i imuniteta. To je naročito opasno u zimskom periodu, kada je neophodno unositi hranu koja će poboljšati imunitet i dati nam više snage.

Takozvane novogodišnje dijete, kojima Internet obiluje, obećavaju čudesne rezultate za neki neverovatno kratak period – nedelju dana ili čak manje! Lišavanjem unosa hranljivih sastojaka, ljudski organizam dosta trpi i to samo može narušiti opštu zdravstvenu sliku. Ako se tome pridoda stres koji se trpi zbog pritiska nagle i drastične promene načina ishrane, dugoročni loši rezultati su neminovni.

Ravan stomak do Nove godine? Da, moguće je!

Postavlja se pitanje: šta onda uraditi? Kako postići željene rezultate i svoje telo pripremiti za novogodišnji glamur?

Vrlo jednostavno – ne odlagati tako važne odluke i s pripremama početi na vreme. To znači da, ako se već ne vodi računa o zdravim navikama tokom cele godine, onda je neophodno o njima razmisliti bar nekoliko meseci pre velike noći.

Balansirana ishrana osnovni je preduslov za postizanje najboljih rezultata. Dovoljan unos tečnosti, biljnih vlakana, ribe i nemasnih mesa, organizmu obezbeđuje neophodne nutritijente za svakodnevno funkcionisanje.

Shutterstock

Da bi proizvelo dovoljno energije, telu je potrebno dva do tri litra vode (u letnjim mesecima i više), puno svežeg voća i povrća (po mogućstvu iz organske proizvodnje), ribe ili morskih plodova (bar dva puta nedeljno) i nemasnih mesa (živinsko belo meso, teletina).

Orašasti plodovi i žitarice u celom zrnu pospešuju varenje i ubrzavaju metabolizam, što doprinosi bržem redukovanju telesne mase.

Redovni obroci (tri glavna obroka i dve voćne užine) podrazumevaju bar jedno kuvano jelo i svežu salatu. Izbegavanje preterane količine industrijskih slatkiša, alkohola i cigareta, takođe će blagotvorno delovati na sistem organa za varenje.

Ništa bez redovnog vežbanja

Zdrav način života podrazumeva ne samo promene u ishrani, nego i svakodnevnu fizičku aktivnost. Ako se koriguje samo način ishrane, a izostanu vežbe, višak kilograma se neće regulisati. Prilikom vežbanja, mišići se zatežu i šire. Masne naslage se tope i telo dobija lepšu i zategnutiju formu.

Za oblikovanje svakog mišića, postoje tačno propisane vežbe. One podrazumevaju kontinuitet i pravilno vežbanje. Idealni uslovi su da se vežbe izvode triput nedeljno, u trajanju od sat do sat i po. To može biti plivanje, aerobik, akvabik ili klasične vežbe uz pomoć različitih sportskih sprava.

Svakodnevna šetnja je još jedan od načina da se doprinese poboljšanju opšte zdravstvene slike.

Intenzivni kardiotreninzi koji uključuju plesove (zumba, bodyjam), preporučljivi su energičnim i dinamičnim ljudima, koji ne preferiraju klasične oblike vežbanja.

Shutterstock

Treninge bi trebalo da vodi stručan trener, koji ima iskustva sa različitim tipovima gojaznosti. On će najbolje odrediti koji tempo i koje vežbe će za vaše telo biti najdelotvornije. U skladu sa vašim genetskim predispozicijama, trener će preporučiti i režim ishrane koji će dati najbolje rezultate. Naravno, uvek je potrebno konsultovati i nutricionistu. Ovaj stručnjak će izvršiti određene analize vašeg metaboličkog sistema i propisati najsvrishodniju dijetu.

Ravan stomak do Nove godine − Dobar osećaj se vidi

Čak i da se sa vežbama i dijetetskom ishranom počne kasno, nesporno je da će biti pozitivnih efekata na celokupan zdravstveni sistem. Sama odluka da se povede računa o zdravlju, ali i povećan unos vode i zdravijih namirnica, već čini da se osećamo bolje. Individualni ili grupni treninzi uz muziku, poboljšavaju cirkulaciju i disanje. Mišići ruku, nogu, stomaka i gluteusa se zatežu, telo se fino oblikuje, a mi se bolje osećamo.

Shutterstock

Čak i da ne ostvarimo u potpunosti željene rezultate, odnosno da nemamo ravan stomak do Nove godine, pozitivni efekti koje smo postigli uz malo truda, učiniće da blistamo u novogodišnjoj noći – zadovoljni i srećni uz svoje voljene.

Komentari (0)

Loading
Goran Anicic

Najnovije vesti