Milogled: Lekovita biljka koja pomaže gotovo kod svih bolesti

Milogled: Lekovita biljka koja pomaže gotovo kod svih bolesti

31/05/2015

0

U narodu ga zovu i zdravčica, jer pomaže kod gotovo svih bolesti. Čisti pluća i želudac, pomaže kod čira, dijareje, žutice, upale grla i materice

Od maja do jula šume, kamenite i neprohodne terene, krase lepi beli cvetovi milogleda (Sanicula europaea). Narod ga zove još i jasenjak ili zdravčica, a od davnina se zna za njegova lekovita svojstva. Antički narodi su ovu biljku smatrali lekom za sve boljke, pa je dobila naziv sanicula, od grčke reči sanare (izlečiti).

U proleće i početkom jeseni se vadi koren, čisti se od zemlje i nadzemnih delova, pere i suši na promaji. Za kilogram suvog korena potrebno je oko četiri kilograma svežeg. Stabljika se bere pre cvetanja, suši na toplom mestu i u hladu, da ne bi izgubila boju.

Lekovitim ga čine alantoin, eterična ulja, gorke i mineralne materije, tanini i taninske kiseline, saponini, kao i drugi korisni sastojci. Sveža biljka zaustavlja krvarenje, spušta temperaturu i čisti rane. Dovoljno je samo da se malo izgnječi i previje na problematično mesto. Na ovaj način uklanja i upale, a rana brže zarasta.

Čaj od svežeg milogleda, čisti pluća, želudac i creva. Pomaže i kod unutrašnjeg krvarenja, kod pucanja čira. Koristi se i za ispiranje upaljenog grla i u vidu obloge ubrzava zaceljivanje rana i promena na koži. Kada se cela biljka skuva, sa korenom, pomaže kod gihta, tako što se prave obloge i drže 25 do 30 minuta tokom šest dana.

Sveže isceđen sok zaustavlja krvarenja. Uzima se supena kašika pomešana sa malo vode ili čaja. Takođe, tri do četiri kašičice soka deluju kao diuretik, pomažu izbacivanju štetnih materija, čiste organizam i jačaju ga.

Zdravčica se preporučuje i kod dijareje, kao i podsticanja apetita kada se uzima četvrtina kašičice suvog, izdrobljenog lišća, dva do tri puta dnevno. Delotvorna je i u lečenju žutice, izlučivanju sekreta iz pluća, upale materice.

Ipak, ne preporučuje se ni u jednom obliku trudnicama i osobama koje boluju od angine pektoris, skleroze i imaju bubrežne tegobe.

ČAJ I SIRUP

Čaj se pravi kada se tri kašike isitnjenog korena potope u 1/2 l ključale vode. Sadržaj se ostavi u poklopljenoj posudi oko 30 minuta, pa procedi. U toku dana pije se tri, četiri puta, pre jela. Može da se doda kašičica meda. Delotvorniji je ako se biljka pre kuvanja potopi u hladnu vodu 12 do 16 sati, pa u toj vodi kuva pet minuta, po želji može da se doda med. Ako se spremaju čajne obloge, kuvanje bi trebalo da traje 15, 20 minuta.

Sirup se priprema tako što se pomeša 20 g osušenog i usitnjenog korena sa 1 dl 50% alkohola. Pre korišćenja sadržaj bi trebalo razblažiti sa vodom u meri 1:4 ili 1:5. Ova tinktura je naročito delotvorna za ispiranje rana.

Izvor: novosti.rs

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin