Divlja gorušica za dobar glas

Divlja gorušica za dobar glas

Autor: | 26/06/2015

0

Strižuša ili divlja gorušica pomaže kod upale grla, dušnika i promuklosti. Ublažava bolove kod kamena u žuči i bubrezima, pomaže kod bronhijalne astme i upale bešike

Smatraju je dosadnom korovskom biljkom, a tradicionalna medicina je veliča kao savršen lek za grlo i glasne žice. Blagotvorna svojstva strižuše (Sisymbrum officinale) istraživao je u 18. veku poznati švedski prirodnjak Karl Line i objavio u svojim radovima. Posebno je bila popularna među francuskim pevačima, koji su od nje pravili napitak i konzumirali pred nastup i u pauzama između numera. Ova jednogodišnja biljka raste na bunjištima, pustim mestima i pored puteva. Visoka je do 70 cm, a pogled privlači malim žutim cvetovima koje formiraju grozdaste cvasti na izdancima.

Cveta od maja do jeseni, ima specifičan, oštar miris, a ukus gorak nalik senfu. Zato je u narodu zovu i divlja gorušica, ognjica, strižica, vrana nožica...

Lekovita je isključivo u svežem obliku, dok osušena gubi vredne sastojke i sprema se kao čaj. Travari savetuju da se bere cela, dok je u cvatu, iseče se 10-ak cm iznad zemlje. Od biljke se koristi sve, a uklone samo listovi koji su počeli da blede. Može da se skuplja i tokom jula i avgusta, kada se stvara plod. Najdelotvorniji sastojak je eterično ulje, mirozin i glikozid gorušičinog ulja. Dokazano je da povoljno deluje na srce.

Bez obzira na široku lepezu bolesti kod kojih pomaže, strižuša zauzima posebno mesto u lečenju promuklosti, suvog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika, čak i bolova. Pomaže i da se izbaci sluz iz dušnika i ždrela.

Delotvorna je i kod katara disajnih organa, bronhijalne astme, upaljene bešike. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima. Izaziva lučenje želudačnog soka, pa time podstiče apetit.

ČAJ ZA PEVAČE

Postoje dva načina pripreme čaja, zavisno od toga kada se biljka bere. Takozvani "obični" se sprema od strižuše sakupljene u cvatu. Kašičica mešavine (cvet, list, stabljika) prelije se sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji najduže pet minuta. Zatim se procedi i pije u gutljajima. Može da se zasladi i medom, a za pravi efekat dnevno se piju tri do četiri šolje.

Ako se sakuplja u vreme formiranja ploda, 6 g izdrobljene cele biljke se prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i topla čorba od oljuštenog ječma ili toplo suvo grožđe.

Izvor: Novosti

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin