Strižuša ili divlja gorušica pomaže kod upale grla, dušnika i promuklosti. Ublažava bolove kod kamena u žuči i bubrezima, pomaže kod bronhijalne astme i upale bešike
Smatraju je dosadnom korovskom biljkom, a tradicionalna medicina je veliča kao savršen lek za grlo i glasne žice. Blagotvorna svojstva strižuše (Sisymbrum officinale) istraživao je u 18. veku poznati švedski prirodnjak Karl Line i objavio u svojim radovima. Posebno je bila popularna među francuskim pevačima, koji su od nje pravili napitak i konzumirali pred nastup i u pauzama između numera. Ova jednogodišnja biljka raste na bunjištima, pustim mestima i pored puteva. Visoka je do 70 cm, a pogled privlači malim žutim cvetovima koje formiraju grozdaste cvasti na izdancima.
Cveta od maja do jeseni, ima specifičan, oštar miris, a ukus gorak nalik senfu. Zato je u narodu zovu i divlja gorušica, ognjica, strižica, vrana nožica...
Lekovita je isključivo u svežem obliku, dok osušena gubi vredne sastojke i sprema se kao čaj. Travari savetuju da se bere cela, dok je u cvatu, iseče se 10-ak cm iznad zemlje. Od biljke se koristi sve, a uklone samo listovi koji su počeli da blede. Može da se skuplja i tokom jula i avgusta, kada se stvara plod. Najdelotvorniji sastojak je eterično ulje, mirozin i glikozid gorušičinog ulja. Dokazano je da povoljno deluje na srce.
Bez obzira na široku lepezu bolesti kod kojih pomaže, strižuša zauzima posebno mesto u lečenju promuklosti, suvog grla, kašlja, upale glasnih žica i dušnika, čak i bolova. Pomaže i da se izbaci sluz iz dušnika i ždrela.
Delotvorna je i kod katara disajnih organa, bronhijalne astme, upaljene bešike. Ublažava grčeve i bolove kod kamena u žuči i bubrezima. Izaziva lučenje želudačnog soka, pa time podstiče apetit.
ČAJ ZA PEVAČE
Postoje dva načina pripreme čaja, zavisno od toga kada se biljka bere. Takozvani "obični" se sprema od strižuše sakupljene u cvatu. Kašičica mešavine (cvet, list, stabljika) prelije se sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji najduže pet minuta. Zatim se procedi i pije u gutljajima. Može da se zasladi i medom, a za pravi efekat dnevno se piju tri do četiri šolje.
Ako se sakuplja u vreme formiranja ploda, 6 g izdrobljene cele biljke se prelije sa 2,5 dl ključale vode i ostavi da odstoji 20 minuta. Kada postoji problem sa glasnim žicama, uz čaj se preporučuje i topla čorba od oljuštenog ječma ili toplo suvo grožđe.
Izvor: Novosti
Slične Vesti
Pročitajte još
Otkrij nove dimenzije blistavosti kože uz NIVEA LUMINOUS630® SKIN GLOW proizvode
Nivea LUMINOUS630® SKIN GLOW linija
21/06/2025
Saznajte višeRecept Slavice Rokvić za paštetu bez aditiva: Zdrava doza nostalgije i ukusa
Recept Slavice Rokvić za paštetu bez aditiva
20/06/2025
Saznajte višeKompanija Lilly Drogerie se sprema za leto uz popuste do 40 odsto na proizvode za zaštitu od sunca!
Kompanija Lilly Drogerie je obeležila početak velike akcije popusta na proizvode za zaštitu od sunca, u okviru koje potrošače očekuju sniženja do čak 40%
20/06/2025
Saznajte višeLea Kiš obožava porodičnu vikendicu nadomak grada, tu ima sve što joj treba
Kuća Lee Kiš na Avali je prelepa
19/06/2025
Saznajte višeDrugi rođendan Philips shop-a: Rođendanska proslava u znaku tehnologije, inspiracije i popusta
Philips radnja proslavila drugi rođendan
19/06/2025
Saznajte više
Komentari (0)