Pet razloga zašto je dobro da izbegavate majonez

Pet razloga zašto je dobro da izbegavate majonez

Autor: | 05/06/2015

0

Majonez se koristi u pripremi mnogih jela, ali i pored toga, poznat je kao nezdrava namirnica koju treba izbegavati. Evo i zašto...

Kada je u pitanju majonez, ne postoji zlatna sredina. Ili ga smatraju nektarom bogova ili onim što zaista on i jeste: masan sos koji se dodaje u razna jela.

Baš zato predstavljamo vam činjenice koje govore da majonez nije baš tako dobar izbor namirnice:

1. Njegova tekstura je želatinasta
Zahvatite kašiku majoneza iz tegle i obratite pažnju kako on zaista izgleda: Želatinaste je teksture, i nije u potpunosti kremast.

2. Otupljuje druge ukuse
U slučaju da ste preterali u čili začinu, majonez može da smanji ljutinu. Ipak, oni koji ne vole majonez, smatraju da majonez ne daje nikakav specifičan ukus.

3. Koristi se kao vezivo

Složićete se da je majonez savršena osnova za paste, jaja i tuna salate. Ipak, on se koristi kao osnova za spremanje hrane zato što pomaže da se sastojci drže zajedno, što olakšava spremanje i pripremu jela. Ali, da li nam je zaista neophodan? Definitvno ne. Grčki jogurt može pružiti istu kremastu strukturu, sa dodatkom proteina.

4. Ne sadrži mnogo hranljivih materija
Majonez je odličan izvor zdravih masti, posebno Omega 3 masnih kiselina, ali on ne sadrži vlakna, proteine ili neke druge materije. To govori da majonez nije preterano zdrava namirnica.

5. Zadržavanje ukusa
Majonez se zadržava u ustima veoma dugo nakon poslednjeg zalogaja, što kod nekih ljudi može izazvati loš zadah.

Izvor: stvarukusa.rs

Foto: freedigitalphotos.net/ by rakratchada torsap

 

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin