Ovih 7 namirnica nikako ne smete da podgrevate

Ovih 7 namirnica nikako ne smete da podgrevate

Autor: | 23/06/2015

0

Neke namirnice podgrevanjem mogu da promene svoj sastav ili čak postanu štetne po zdravlje.

Svi mi, veoma često, pripremamo jela za više dana, pa ih naknadno podgrevamo. Međutim, neke namirnice tada menjaju svoj sastav i gube nutritivna svojstva, a čak postaju i toksične.

Evo koje su to namirnice:

Pečurke

Pečurke je najbolje jesti odmah nakon pripreme, a ako vam ostanu za drugi dan, bolje je jesti ih hladne. To važi i za supe, čorbe, kao i za rižoto, koji se prave s pečurkama. Kod podgrevanja pečuraka dolazi do promene u sastavu proteina, pa čak i do promene ukusa same namirnice. One tada mogu da izazovu razne probavne probleme, a i gube svoje zdravstvene prednosti.

Piletina

Isto kao i kod pečuraka, kod podgrevanja mesa dolazi do promene u sastavu proteina. Zbog toga se ne savetuje zagrevanje na visokim temperaturama, posebno piletine koja sadrži više proteina od crvenog mesa. Ako to ipak radite, bolje stavite na manju temperaturu i duže zagrevajte.

Krompir

Krompir je visoko nutritivna namirnica koju nipošto ne treba podgrevati jer tako gubi većinu svojih svojstava, a čak postaje i toksičan. Jedite ga odmah nakon pripreme ili čak hladnog – tada je u njemu najveći procenat otpornog skroba zaslužnog za dugotrajan osjećaj sitosti. Ako pripremate variva za više dana, krompir odvojite, pa ga naknadno dodajte.

Spanać

Spanać je namirnica s visokim procentom nitrata, koji ponovnim zagrevanjem prelaze u nitrite. Oni su potencijalno kancerogeni za ljudski organizam, zato se savetuje da se spanać jede isključivo svež, odnosno, odmah posle pripreme.

Repa

Kao i spanać, repa takođe sadrži nitrate koji podgrevanjem postaju izrazito štetni. To ne znači da drugi dan ne možete jesti ovu namirnicu, već samo da je ne treba podgrevati, nego jesti hladnu.

Celer

Celer, koji se najčešće koristi za supe, obavezno treba izvaditi nakon kuvanja, zajedno sa šargarepom, i jesti sveže pripremljen. On takođe sadrži nitrate. Supu možete podgrevati ako ste izvadili celer i šargarepu.

Jaja

Jaja su visokorizična namirnica za podgrevanje koja takođe postaje toksična zbog izlaganja visokoj temperaturi. To ne važi za jela gde su jaja umešana u sosove, poput bešamela, već se odnosi na jela s kuvanim ili pečenim jajima, poput musake.

Izvor: 24sata.hr

Foto: freedigitalphotos.net/by John Kasawa

Komentari (0)

Loading
Goca hellomagazin

Pročitajte još