Da li su vaše grudi normalne? Ovih devet činjenica rešiće vam sve dileme (video)

Da li su vaše grudi normalne? Ovih devet činjenica rešiće vam sve dileme (video)

Autor: | 16/07/2015

0

Žene često sumnjaju u svoj fizički izgled i proučavaju stvari gledajući ih "pod lupom". Zato će se svaka druga žena barem jednom u životu zapitati da li njene grudi normalne, odnosno da li odskaču od proseka po proporcijama, obliku ili drugim detaljima.

Ove činjenice o grudima pomoćiće vam da odagnate neke neprijatne dileme:

1. Kod većine žena grudi nisu iste veličine, a leva je dojka najčešće veće nego desna. Iako je razlika jedva primetna, veličina može da varira i do pola broja grudnjaka.

2. Dlačice oko bradavica su sasvim normalne, a izraženije su kod žena s policističnim jajnicima ili nekim drugim stanjem koje je povezano s hormonalnom neravnotežom. Ako vam smetaju, možete da ih skratite makazicama, ali čupanje izbegavajte jer lako dolazi do urastanja dlačica.

3. Veličina grudi nema nikakve veze s veličinom bradavica, a i jedno i drugo prvenstveno zavise od genetike. Drugi faktor je količina ukupnog masnog tkiva u telu. Žene s više kilograma, naime, po pravilu imaju i veće grudi, ili obrnuto. Nije neobično ni da su velike bradavice na malim grudima ili male na velikim.

4. Grudi ne mogu da se dobrano povećaju prirodnim načinom, ali vežbanje grudnih mišića imaće efekat podizanja, zbog čega mogu da izgledaju veće.

5. Ako iz bradavica izlazi tečnost, to nije čudno ako ste trudni ili ste se nedavno porodili. U suprotnom, dobro bi bilo da posetite lekara.

6. Boja bradavica takođe zavisi od žene do žene, pa neke mogu da imaju svetloružičaste, a neke smeđe. Boja bradavica menja se u trudnoći, a kod dojenja obično u prelazi u tamniju boju.

7. Strije na grudima su normalna pojava, nastala zbog naglog rasta - u pubertetu, u trudnoći ili kod ubrzanog gojenja. Vremenom, međutim, postaju sve manje vidljive.

8. Od 10 do 20 posto žena ima jednu uvučenu bradavicu. To nije problem ako su bradavice oduvek bile takve.

9. Čvorići u dojkama nisu odmah znak za zabrinutost, jer veliki broj žena ima ciste u njima. Ali ako se pojavi novi čvorić ili osećate bol, svakako idite na pregled.

Pogledajte i video na ovu temu:

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: lepota

Pročitajte još