Volujsko uvo - plavi čuvar zdravlja

Volujsko uvo - plavi čuvar zdravlja

Autor: | 30/07/2015

0

Zaista je neverovatno da se biljka sa predivnim plavim upečatljivim cvetom zvezdastog izgleda zove volujsko uvo ili volujski jezik... Ali sa boražinom (Borago officinalis) kako je još u narodu zovu, to je slučaj jer oblik listova podseća na uvo ili jezik govečeta, a zbog mirisa je zovu i krastavac.

Ova jednogodišnja zeljasta biljka samoniklo raste u svim podnebljima, a uzgaja se i u baštama. Cveta od maja do oktobra i lekovita je u celosti. Bere se u periodu cvetanja, suši u hladu na provetrenom mestu. Kao izuzetno delotvornu na celokupno zdravlje, u Evropu su je doneli Arapi još u srednjem veku.

Zbog velike količine gama-linolenske kiseline, uspešno leči sve upale, kao i autoimune i bolesti krvnih sudova, uspostavlja hormonsku ravnotežu i nivo glukoze u krvi. Pomaže kod reumatizma, jača srce, poboljšava apsorpciju gvožđa, sprečava vrtoglavice. Jak je antioksidans, podstiče znojenje, snižava temperaturu i leči širok spektar urinarnih problema.

Kao čaj je delotvorna za ispiranje usne duplje, kod problema sa desnima i zubima. Sprečava oštećenje vida i nastanak noćnog slepila, a čaj se preporučuje i za ispiranje suvih očiju.

Osim toga, podiže energiju i imunitet, pozitivno utiče na koncentraciju. Otklanja apatiju, depresiju, tugu i melanholiju, kao i nesanicu jer deluje kao blagi sedativ. Fitoterapeuti ovu biljku preporučuju i kod problema sa metabolizmom, menstruacijom, menopauzom, plućnim tegobama.

Žene sa policističnim jajnicima trebalo bi da je konzumiraju sa sladićem (1:1, jer ta mešavina smanjuje proizvodnju testosterona, a povećava nivo progesterona, pa tako podstiče ovulaciju i plodnost.

Preporučuje se i kao dodatak ishrani tokom oporavka od bolesti. Čisti organizam od toksina, a kao začin korisna je u dijetama koje sadrže niske koncentracije soli. Cvetovi su slatkog ukusa, nalikuju krastavcu, pa su pogodni za ukrašavanje deserta.

ULJE ZA LEPOTU

Ulje boražine blagotvorno deluje na kožu, može da se pije ili koristi za spoljnu upotrebu. Otklanja crvenilo i upale, dubinski čisti kožu i podstiče rast novih ćelija. Pomaže i kod problema uzrokovanih hormonalnim poremećajem, jer uspostavlja balans.

Za oralnu upotrebu se uzima 0,5 do 3 grama ulja dnevno, odnosno jedna kašičica tri puta dnevno, tokom jela. Kod reumatoidnog artritisa dnevna doza je 7,2 grama ulja (sadrži 1,4 g gama-linolenske kiseline).

Ova vrsta ulja nije podložna kvarenju kao druga, samo bi trebalo da se čuva na tamnom i hladnom mestu. Prilikom kupovine vodite računa o tome da bude kvalitetno i hladno ceđeno. Ne preporučuje se osobama koje imaju epilepsiju ili zgrušavanje krvi.

AROMATIČNA ESENCIJA

Esencija koja se dobija od cveta volujskog uva ima aromatičan miris, a pre svega je namenjena osobama koje osećaju pritisak i težinu u grudima, oko srca. Oslobađa od pritiska, jača volju i popravlja raspoloženje. Stručnjaci za cvetne esencije je koriste za kardiovaskularne tegobe.

Obično se uzima oralno, četiri kapi se sipaju na jezik četiri puta dnevno, a terapija traje do mesec dana. Esencija može da se uzima i u vidu spreja, kreme ili se sipa u vodu za kupanje. U zavisnosti od problema, način terapije određuju stručnjaci koiji se bave floriterapijom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver / ThinkstockPhotos hellomagazin
Tagovi: zdravlje