Ova tipično afrička pita sjajan je izbor kao desert na zabavama
Sastojci za 6-8 osoba:
• deset šljiva, bez koštice, koje je potrebno prepoloviti
• 200 g kristal šećera
• 150 g maslaca
• dva zvezdasta anisa
• četiri kore za pitu, odledite ih ukoliko su bile zaleđene
• 250 g rikota sira
• kašičica ekstrakta vanile
• tri kašike sirupa sa urmama (ili tečni med)
• 50 g pinjola
• 40 g semenki maka
Zagrejte rernu na 200 stepeni Celzijusovih. Šljive i šećer sjedinite u tiganju srednje veličine zajedno sa 50 g maslaca i zvezdastim anisom. Ostavite na šporetu na slaboj vatri da se šljive poširaju, oko petnaest minuta, pa sklonite sa vatre i ostavite da se ohlade. U drugom tiganju, ili u mikrotalasnoj pećnici, rastopite preostali maslac.
U okrugli kalup za pitu prečnika 23 cm, koji ćete postaviti na pleh za pečenje, stavite prvu koru, pa premažite rastopljenim maslacem. Ponovite postupak sa preostale tri kore, u cik-cak maniru, tako da dno bude pokriveno, ali i da jedan deo kora prelazi preko ivice, da biste njima mogli da pokrijete fil. Svaku koru premažite rastopljenim maslacem.
Sjedinite rikota sir sa ekstraktom vanile, sirupom od urmi (ili medom) i pinjolima. Ovom mešavinom nafilujte pitu, pa dodajte ohlađene šljive, a zvezdasti anis uklonite. Ivicama kora prekrijte fil. Gornji sloj premažite rastopljenim maslacem. Kalup zajedno sa plehom postavite u zagrejanu rernu, a posle petnaest minuta pažljivo uklonite kalup, ostavivši pitu samo na plehu. Pospite makom i vratite u rernu.
Pecite još petnaest minuta, da gornji sloj poprimi zlatnu boju. Izvadite iz rerne i ostavite da se prohladi. Uz pomoć špatule izvadite pitu iz pleha i postavite je na poslužavnik. Ukoliko želite, pospite šećerom u prahu.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)