Šta turista ne sme u Italiji? Sedam stvari koje treba znati pred polazak na put u Italiju. Izbegnite “turističke grehove” kako ne biste na putu imali nepotrebne stresove i troškove. Marama i mali rečnik u tašni, uputstva za parking, dobra mapa i realan plan - recept su dobrog provoda u Italiji.
1. Svako mesto u Italiji ima duomo - crkvu, a da biste ušli unutra potrebno je pokriti ramena. Zbog toga je korisno leti uvek nositi maramu u tašni. Muškarce u Vatikan i mnoga druga mesta ne primaju u šortsu.
2. Parkiranje u Italiji uvek je stresna situacija, pa je dobro znati gde i kada sme da se parkira. Kazne su velike, i ukoliko se ne plate u policiji, vozača dočekaju na granici. Najsigurnije je tražiti parking obeležen plavom linijom, na automatu platiti i papirić staviti na šoferšajbnu. Bele linije označavaju besplatan parking, ali se retko viđaju. Žute linije namenjene su hendikepiranima, a roze trudnicama.
3. Na satelitsku navigaciju u principu ne treba previše računati, jer često može da zakaže na sporednim putevima.
4. Većina radnji u turističkim mestima radi dvokratno, osim svetskih brendova. To znači da se zatvaraju u 12.00 i otvaraju u 16.30. U to vreme svi ručaju, pa je najbolje da i turisti to urade, jer se restorani posle toga zatvaraju do večere.
5. Italijani ne govore dobro engleski, naročito na jugu. Zbog toga je korisno poneti mali rečnik s najčešćim rečenicama ili naučiti najpotrebnije reči poput “sinistra” - levo, “adestra” - desno.
6. Ko misli da će za dva dana u Rimu videti Vatikan, ući u Koloseum, slikati se na Španskim stepenicama, piti kafu na trgu Navona i šopingovati - stvarno je optimista. Karte za Vatikan i Koloseum treba nabaviti preko interneta ili ih kupiti uz kartu za autobus “hop-on, hop-of” i Forum. Redovi su ogromni.
7. Ko putuje u Veneciju ne treba ni da pomišlja na gondolu, osim ukoliko ne planira veridbu. Naime, kratka vožnja košta od 65 evra po osobi, a ukoliko gondolijer zapeva, cena “skače” na 90 evra.
LOKALNA HRANA
Kada u restoranu piše “lokalna jela”, to znači da služe hranu iz tog kraja, a ne italijanska jela, kako turisti zamišljaju. Recimo, lokalno jelo u Đenovi je pesto, u Napulju pica, u Bolonji sos bolonjeze, u Milanu rižoto, u Rimu špagete karbonara, na Siciliji pasta norma... Nekada su se Italijani šokirali kada turisti traže kečap, a danas ga daju bez suvišnih komentara. Međutim, mešanje parmezana i morske hrane i dalje je greh.
Pročitajte još
Zlatna jaja privlače sreću i bogatstvo: Za farbanje vam je potreban samo OVAJ začin
Zlatna jaja privlače bogatstvo
25/04/2024
Saznajte višeOgromno dvorište sa bazenom i vila kakve nema Dedinje: Ovako Sonja i Nikola Lazetić žive na Avali
Dom Sonje i Nikole Lazetića šumski raj
24/04/2024
Saznajte višeDelta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
Delta Auto grupa otvorila najsavremeniji multibrend servisni centar u zemlji
18/04/2024
Saznajte višeProleće u dvorištu Verice i Veljka podno Avale, na samom ulazu u raj čeka vas iznenađenje FOTO
Dvorište Verice Rakočević je predivno
18/04/2024
Saznajte više
Komentari (0)