Kako da vam kosa posle odmora kosa ne izgleda suvo i beživotno

Kako da vam kosa posle odmora kosa ne izgleda suvo i beživotno

Autor: | 20/08/2015

0


U ovo doba godine kožu lica i tela trebalo bi negovati više nego što je uobičajeno, ali ne smemo zaboraviti kosu. Tokom leta kosa lako postaje lomljiva i beživotna, što se događa zbog jakog uticaja sunca, vetra i morske soli. Tada su vlasi najviše izložene štetnim atmosferskim uticajima i podložne oštećenju, te im je potrebna posebna nega. Visoke temperature, ultraljubičasto zračenje, znojenje, hlor iz bazena, prašina i svakodnevno pranje i stilizovanje negativno utiču na izgled i zdravlje kose.

Odgovarajućim postupcima možemo da ublažimo njihov negativni uticaj. Da biste sprečili oštećenje vlasi, skratite vrhove i obnovite boju, a zatim se posavetujte sa frizerom koja dubinska maska odgovara vašem tipu kose. Jednom nedeljno masku držite bar desetak minuta, jer samo tako ćete biti sigurni da su njeni sastojci prodrli u sve slojeve vlasi. Pomoći će i kvalitetan hidratantni šampon, a u nedostatku vremena i dobar „leave-in“ regenerator i serum za suve vrhove mogu da učine čuda.

Koliko god  je moguće izbegavajte upotrebu uređaja za oblikovanje, koji kosu izlažu visokim temperaturama, kao što su pegle ili figaro, a u slučaju da bez njih ne možete, zaštitite je regenerativnim sredstvima. Pre izlaganja suncu nanesite sanprotekt proizvode, koji su osmišljeni tako da deluju kao neka vrsta filtera ultraljubičastog zraka. Oni oblažu vlas i štite njen pigment, a takođe kosu čuvaju od isušivanja i pucanja. Preko leta izbegavajte jake šampone ukoliko ste primetili da vam je kosa suva.

Leti su šamponi bez sulfata idealni za pranje kose jer su blagog sastava. Njih možete da koristite ukoliko vam se kosa ne masti previše. Takođe, uvek kada ste u prilici štitite kosu od direktnog uticaja sunca, dobro rešenje su šeširi koji će takođe štititi i kožu lica. Pored šešira, možete se odlučiti za ešarpe i marame. Frizeri savetuju da bi pre kupanja u bazenu ili moru kosu trebalo dobro nakvasiti vodom.

Poželjno je naneti i tanji sloj nekog balzama ili tretmana za hidrataciju vlasi, što će pomoći kosi da bude zaštićena od prekomernog isušivanja. Posle kupanja, obavezno je detaljno ispiranje kose čistom vodom, a od pomoći može da bude još jedan sloj nekog preparata za negu ili zaštitu.

Slavna lepotica sa Barbadosa, pevačica Rijana, poznata je po čestim promenama frizure, a leti se drži saveta koji su joj dali najbolji stručnjaci. “Kad god je moguće leti izbegavam fen, uvijače i peglu za kosu, a kako bi mi kosa bila negovana i meka, dva puta dnevno nanosim regenerator koji se ne ispira. Kosa mi je zbog toga jako zahvalna”, otkrila je oprobani recept za negu slavna Riri.

Pomešajte sve sastojke i dobro ih promešajte. Poželjno je blago podgrejati kokosovo ulje kako bi dobilo punu tečnu formu. Masirajte teme i kosu ovom mešavinom, čitavom dužinom, a potom ostavite da odstoji pola sata. Zatim isperite kosu i dodajte šampon. Ukoliko osećate da ulje još nije isprano, stavite na kosu sodu bikarbonu i ponovo dodajte šampon.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / Thinkstock
Tagovi: kosa lepota leto

Najnovije vesti