Havaji: Boginje vatre i duhovi alohe

Havaji: Boginje vatre i duhovi alohe

Autor: | 25/08/2015

0

Ležaljka na plaži ispod kokosove palme, šarene košulje, koktel sa suncobranom... Egzotični Havaji pojam su raja na Zemlji, ime pod kojim se krije nešto daleko, nesvakidašnje lepo, pomalo mistično i uglavnom nedostižno. Malo je takvih mesta na zemaljskoj kugli i nemojte zameriti što, jednostavno, ne postoji dovoljno reči kojima bi se opisale čarobne lepote arhipelaga usred Tihog okeana i kojima bi u kratkim crtama bilo moguće dočarati sve lepote pedesete američke države.

A čovek koji je svetu otkrio taj pacifički raj, od 18. veka poznat kao Sendvič ostrva, bio je kapetan Džejms Kuk, čuveni moreplovac koji je, nekoliko godina ranije, prvi doplovio i do obala Australije. Kuk je ubijen i sahranjen na havajskom Velikom ostrvu, a njegov spomenik nalazi se u zalivu Kealakekua. Do njega može da se dođe samo kanuima ili drugim malim brodovima.


Najveću oblast na Pacifiku, Polineziju, čini preko hiljadu ostrva raštrkanih preko srednjeg i južnog dela Tihog okeana, uglavnom vulkanskog i koralnog porekla, a ekonomski najvažniji arhipelag bez sumnje su Havaji. Sastoje se od jednog velikog i nekoliko manjih ostrva. Sva su vrlo razuđena, a obale su ispresecane brojnim lagunama, zalivima i prirodno uređenim plažama.

Od 1959. godine pripadaju Sjedinjenim Američkim Državama, i imaju sopstveni parlament i guvernera. Zahvaljujući geografsko-političkom položaju, odlikuju se izuzetno pogodnom klimom, zbog čega je i turizam, kao što je odavno poznato, razvijen do savršenstva. More se, međutim, ne eksploatiše samo za turističke potrebe, jer je arhipelag bogat prirodnom staništima endemičnih vrsta, rudama, šumama. A bogat je i vulkanima. Dakle, mnogo je razloga zbog kojih je kultno svetsko odmaralište u isto vreme i stecište naučnika i istraživača.

Plantaža ananasa

Zbog enormnog ekonomskog razvoja Havajci su zanemarili obrađivanje jedne trećine arhipelaga, tako da se u prodavnicama mogu kupiti isključivo proizvodi američkog porekla. Iako taj podatak deluje pomalo zavisnički, Havaji, prema svim analima, beleže najbrojniju posetu na svetu, a ovdašnji kapital svakodnevno obrće fantastične sume novca. Za vulkansko zemljište i tropsku klimu jedini profitabilni agrarni proizvod je ananas.

Na Havaje nisu ostali ravnodušni ni veliki naftni, holivudski i industrijski magnati, pa se nedaleko od predivnih obala nalaze naftne platforme, dok se na čuvenoj plaži Vaikiki snimaju filmovi i serije. Istovremeno, u unutrašnjosti ostrva traže se zlato i dijamanti... Među nepreglednim šumama i zelenim površinama ističu se vodopadi i kaskade koji predstavljaju najdragoceniji reljefni ukras, a neki od njih su, zahvaljujući visini i lepoti, ušli i u Ginisovu knjigu rekorda.


Veliko ostrvo, Big Ajlend ili Ostrvo orhideja, najveće je od ukupno osam koliko čini havajski arhipelag. To je najjužnija tačka SAD. Glavni grad Hilo, nekad farmersko i ribarsko naselje, danas je važan univerzitetski i poslovni centar. S obzirom na morfologiju tla, pretežno vulkansko kamenje i tropske šume, Veliko ostrvo nije naročito naseljeno – ima svega 160.000 stanovnika. Ovo je nekad bio dom kralja Kamehameha, koji je krajem 18. veka ujedinio arhipelag a svom kraljervstvu dao ime po ostrvu s kojeg je potekao.

Tu je i najstariji vulkan Kohala, zatim najviši na svetu i trenutno uspavani Mauna Kea, ali i najveći aktivni vulkan na Zemlji – Mauna Loa. Dolina ćudljivih planina, koje spavaju dubokim snom, ali se nikad ne zna kad mogu da se probude, čini takozvani Vulkanski nacionalni park. Na jugoistočnoj obali nalazi se idealno mesto sa kojeg se može posmatrati lava dok izvire iz stena i odlazi u okean gde se hladi. U tom neverovatnom prizoru možete uživati i sa svega nekoliko metara udaljenosti, a najhrabriji koji se odvaže na tu avanturu postaju neposredni svedoci pulsiranja planete i vrelih igara njenog temperamenta.


Među starosedeocima se i danas rado prepričavaju legende o boginji vatre Pele, čije ime u prevodu znači “ona koja oblikuje svetu zemlju“, i za koju Havajci veruju da je odgovorna za nastanak ostrva. Vatrena boginja, upozoravaju turiste, kažnjava sve koji uznemire njen dom ili ukradu nešto iz njega. Možda je i to razlog što posetioci ne nose nikakve suvenire sa Havaja, plašeći se da im se Pele ne osveti.


Malo je poznato da se na Havajima nalazi najviša planina na svetu. Od početne tačke na dnu okeana do poslednje na vrhu, Mauna Kea je visok 10.203 metra. Ali, njegova visina, merena od nivoa mora, iznosi 4.205 metara, dva puta manje nego Mont Everest. Vulkan je gotovo uvek prekriven snegom, temperatura na vrhu je ispod nule, ali, ako želite da posmatrate nebo i zvezde – nema boljeg mesta na planeti! Zato je na Mauna Kei smešten jedan od najvećih infracrvenih teleskopa ikad izgrađenih.


Ostrvo Maui nastalo je sravnjivanjem dva vulkana. Haleakala znači „kuća sunca“. Ima najveći krater na svetu, obima od 32 kilometra i dubine 914 metara. Na Srednjem ostrvu, ili Oahu, nalazi se centar Havaja, luka Honolulu. U blizini milionskog grada interesantnog imena nalazi se kompleks plaža i hotela Vaikiki, kao i vojna baza Perl Harbor, gde su, u decembu 1942, japanski avioni potopili celu američku flotu usidrenu na Havajima.

Ispod memorijalnog centra, iz okeana i danas štrče ostaci krstarice „Arizona“, u kojoj je, nakon bombardovanja, ostalo zarobljeno više od hiljadu mornara. Kauai je ostrvo sa najviše padavina u toku godine, a u njegovoj unutrašnjosti je preko 900 metara dubok kanjon sa visokim klifovima, idealan za sve koji obožavaju slobodno penjanje. Havaje čine još i ostrva Molokai, Lanai, Nihau i Kahulave. Veliko ostrvo predstavlja toliku riznicu raznolikosti, da posetilac naprosto ne zna šta pre da vidi. Pored sunčane plaže Kohala, u sećanju ostaju i one sa crnim i zelenim peskom, a obala je prekrivena najfinijim vulkanskim kamenčićima, što je čini svojevrsnim geološkim fenomenom. Plava boja okeana u kombinaciji sa crnim ili zelenim peskom nezaboravan je prizor.


Surferi obožavaju havajske vode. Visoki talasi dostižu visinu i preko osam metara, ali su oni mač sa dve oštrice jer svojom snagom često umeju da unište lepe obale, posebno kad se „udruže“ sa pobesnelim uraganima sa okeana. Havaji su stalno poprište takmičenja u ekstremnim vodenim sportovima, posebno u jahanju na talasima i skokovima sa visokih i veoma strmih litica. Surferskoj svrsi svakako najbolje služi Vaikiki, jedna od najlepših plaža sveta, koja je nastala prirodnim putem ali je kasnije dograđena zbog ogromnog interesovanja posetilaca. Iznad Vaikikija uzdižu se lanci hotela, poput „Hiltona“ ili „Hajata“, inače krcatih tokom cele godine, zbog čega i odmor na ovoj egzotičnoj destinaciji mora da se najavi mesecima unapred.


Više od pedeset procenata ukupnog stanovnista čine starosedeoci, a ostatak pripada turistima, naučnicima, avanturistima i visokoj klijenteli. Havajci, koji imaju nešto tamniju boju kože, većinom su polinežanskog i azijskog porekla (potomci Filipinaca, Koreanaca, Japanaca, Kineza). Oni ne poseduju većinu hotela i građevina na ostrvima, ali čine 90% radne snage u ugostiteljstvu i industriji, što ih, opet, čini dominantnim u kulturnom i političkom životu. Poštuju tradiciju koja je prilično raznolika, ali se, kao takva, ne menja stotinama godina.

Između ostalog, u njoj postoji i velika doza sujeverja koje je sastavni deo tamošnje religije i kulture. Verovatno niste znali da je sumo rvanje tradicionalni havajski sport, a ne japanski. Iako se zvanično priča na engleskom, mnoge reči melodičnog havajskog jezika i danas su svakodnevnoj upotrebi. Sastoji se od svih pet samoglasnika i samo sedam suglasnika (h, k, l, m, n, p, s, w). Od svih reči verovatno je najpoznatija „aloha“, koja uglavnom znači pozdrav u bilo koje doba dana, ali ima više različitih tumačenja. Nasmejani starosedeoci vole da kažu da im duh „alohe“ pomaže da sve probleme rešavaju uz osmeh. Pa, ako imate prilike, proverite zašto!

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / Thinkstock
Tagovi: havaji putovanja