Kiva - grad u kojem je algebra dobila ime

Kiva - grad u kojem je algebra dobila ime

Autor: | 07/09/2015

0

Sa bogatom istorijom dužom od 2000 godina, uzbekistanski grad Kiva predstavlja užurbanu oazu krcatu fascinantnom arhitekturom iz vremena kada je Put svile bio na vrhuncu.

Okružen pustinjama Kizilkum i Karakum, jedinstveni grad Kiva nekad je predstavljao poslednju stanicu karavana na putu ka Iranu, koji su prevozili sve od papira, porcelana i začina do robova, konja i voća.

Građevine novije istorije brižljivo su uklapane u postojeću strukturu, stvarajući na taj način izuzetno skladnu urbanu kompoziciju.

Kiva je ojačana bedemima, a u unutrašnjem gradu, poznatom kao Ičan Kala, koji štite 10 metara visoki zidovi sagrađeni od cigala od blata, nalaze se sve važnije znamenitosti.

Tokom šetnje Ičan Kalom nemoguće je promašiti Islam Hodža medresu i minaret visok 45 metara koji predstavlja najvišu građevinu Kive.

Ipak, jedna od najupečatljivih građevina ubedljivo je minaret Kalta Minor, prekriven glaziranim šarenim keramičkim pločicama, čija će vas lepota osvojiti na prvi pogled, odmah nakon što zakoračite kroz Zapadnu kapiju. Njega je podigao Muhamed Amin Kan, čuveni vladar, sa ciljem da sa njega posmatra grad Bukaru, smešten 400 kilometara jugoistočno od Kive. Radovi su počeli 1851., ali ih je prekinula Kanova smrt 1855. godine, pa je ubrzo dovršen zadržavši postojeći oblik, sa 14 metara širine i 26 metara visine.

Živopisne ornamente moguće je videti i na Letnjoj džamiji, smeštenoj u utvrđenoj rezidenciji vladara Kive – Kuna Ark, za koju se veruje da je podignuta 1838. godine.

Centralna Azija vekovima je bila jedan od svetskih centara obrazovanja, a ni Kiva nije izuzetak. Abu Abdulah Muhamed ibn Musa el Horezmi, persijski naučnik rođen oko 780. godine, smatra se osnivačem decimalnog sistema. Zapravo, reč "algebra" potiče iz njegovog algebarskog matematičkog traktata, nazvanog "Hisab al-Jabr w'al-muqabala". U njegovu čast podignut je spomeni u blizini Zapadne kapije.

Uprkos nesvakidašnjoj lepoti unutar gradskih zidina, vredi zakoračiti i u spoljašnji svet, gde živi većina stanovnika, i potrošiti vreme na obilazak pijace i degustaciju lokalnih specijaliteta. Tamo možete stići napuštanjem Ičan Kale kroz Istočnu kapiju – pijaca se nalazi "na korak" od zidina.

Ispijanje čaja jedan je od idealnih načina da uživate u lepoti grada – čaj čini značajan deo uzbekistanske kulture, pa ne čudi što su brojne čajdžinice izuzetno popularne. Čaj u Kivi obično se pije bez šećera, a obroci počinju i završavaju se ovim napitkom.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Guliver/Thinkstock hellomagazin
Tagovi: putovanja