"Ničije dete" u trci za "evropskog Oskara"

"Ničije dete" u trci za "evropskog Oskara"

Autor: | 09/09/2015

0


Evropska filmska akademija objavila је spisak filmova koje će se takmičiti za njene godišnje nagrade, a među njima je i ostvarenje "Ničije dete", debitantski film Vuka Ršumovića.

Na spisku se nalaze 52 filma iz 36 zemalja koja, kako se navodi u saopštenju, odslikavaju raznolikost evropske kinematografije.

Ršumovićev film premijerno je prikazan u Veneciji pre godinu dana, gde je osvojio i prvu u nizu nagrada koje su potom usledile. Film se sada nalazi u konkurenciji najboljih evropskih ostvarenja, kao što su filmovi "Golub sedi na grani razmišljajući o postojanju" Roja Andersona, "La isla minima" Alberta Rodrigesa, "U senci žene" Filipa Garela, "45 godina" Endrjua Heja…

U konkurenciji se našlo i hvaljeno ostvarenje "Zvizdan" Dalibora Matanića, hrvatsko-srpsko-slovenačka produkcija, koji je u maju dobio nagradu žirija u okviru takmičarskog programa "Izvestan pogled" 68. Kanskog filmskog festivala.

Tokom narednih nedelja više od tri hiljade članova Evropske filmske akademije glasaće za nominacije u kategorijama: najbolji evropski film, najbolji reditelj, glumac, glumica i scenarista. Nominacije će biti saopštene 7. oktobra na Festivalu evropskog filma u Sevilji.

Dvadeset osma dodela Evropskih filmskih nagrada biće održana 12. decembra u Berlinu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Promo hellomagazin

Pročitajte još

Najnovije vesti