Srpski kritičari odlučili: Ničije dete je najbolji film 2015. godine

Srpski kritičari odlučili: Ničije dete je najbolji film 2015. godine

Autor: | 16/03/2016

0


Nagrada srpske sekcije međunarodne federacije filmskih kritičara – FIPRESCI Srbija –za najbolji film u 2015. godini dodeljena je ostvarenju "Ničije dete" scenariste i reditelja Vuka Ršumovića.

Autor filma "Ničije dete" Vuk Ršumović je nagrađen i za najbolji scenario, dok su članovi federacije FIPRESCI Srbija za najbolju režiju nagradili Gorana Radovanovića, za ostvarenje Enklava.

Priznanje za životno delo posthumno je dodeljeno dugogodišnjem upravniku Biblioteke Jugoslovenske kinoteke Borislavu Bori Stanojeviću i filmskom kritičaru i nekadašnjem uredniku Filmskog programa Radio-televizije Srbije Nebojši Popoviću.

Andrija Zafranović
je dobio nagradu za najbolju montažu za film Enklava, a za najbolju fotografiju Milan Tvrdišić (Bićemo prvaci sveta).

Nagrada za najbolju žensku ulogu pripala je Jeleni Đokić za rolu u filmu "Smrdljiva bajka", a za najbolju mušku ulogu Denisu Muriću (Ničije dete i Enklava).

FIPRESCI je nagradio Milana Đurđevića za najbolju muziku u filmu Panama, za scenografiju nagrađena je Jelena Sopić (Bićemo prvaci sveta i Ničije dete), a za najbolji kostim Vesna Teodosić (Za kralja i otadžbinu).

Najbolji strani film prikazan tokom 2015. godine u srpskim bioskopima i na festivalima, prema oceni filmskih kritičara i novinara jeste ostvarenje Divlje priče u režiji Damiana Szifrona i distribuciji „Megakom filma“.

Nagrade FIPRESCI Srbija uručene su danas 21. put u Muzeju Jugoslovenske kinoteke, a dodela nagrada je počela minutom ćutanja povodom smrti legendarnog glumca Dragana Nikolića.

Komentari (0)

Loading
story.rs/NP hellomagazin