Da li se može smršati uz pomoć joge?

Da li se može smršati uz pomoć joge?

Autor: | 19/09/2015

0


Iako se joga bavi telom, njeni ciljevi su mnogo dublji – da nas isceli na svim poljima. Kao prvenstveno spiritualna praksa, ona vremenom može dovesti vaš metabolizam, varenje i hormonalni sistem u ravnotežu, što je put do idealne težine tela. Uspeh nije posledica fizičkih vežbi, već postignutog balansa.

- Kao instruktorka joge, često dobijem pitanje ‘Da li će mi joga pomoći da smršam?’ Moj odgovor je ‘Da, ali ne na onaj način na koji vi to mislite’ - objašnjava jedna od vlasnica “Gopi Yoga Centra”, Lidija Miljković, otkrivajući nekoliko joga praksi koje vam mogu pomoći na putu ka vitkoj liniji.

Surja namaskar – pozdrav Suncu

Stanite na početak prostirke. Stopala su spojena, ruke opuštene pored tela. Za trenutak postanite svesni celog tela i onda lagano spojite dlanove u centru grudi. Podignite ruke iznad glave, ispružite ih u laktovima, i blago se izvijte unazad. Sa pravim rukama se iz struka savijte do dole, vodeći računa da kolena ostanu prava.

Iskoračite nazad desnom nogom, oslonite se kolenom i dlanovima o pod i zabacite glavu unazad. Pridružite desno stopalo levom, tako da telom formirate trougao, a glavu blago savijte unapred ka grudima, pete su na podu. Potom oslonite kolena, grudi i bradu na pod iz ovog položaja se izvijte u kobru. U kobri su bokovi na podu, ruke savijene u laktovima i smeštene uz telo, a glava zabačena unazad. Polako pređite ponovo u položaj trougla, pa levom nogom iskoračite napred.

Desnom nogom priđite levoj, stanite pravih nogu i prednjeg dela tela savijenog unapred. Sa ispruženim rukama lagano se ispravite i zabacite prednji deo tela unazad i polako spojite dlanove u centru grudi. Ovo je jedna polovina ciklusa. Opustite ruke i pripremite se za drugu polovinu sa jednom izmenom, a to je da ovaj put leva noga ide nazad, a u povratku zakoračite napred desnom nogom. Ovim ste završili jedan ciklus. Ako vam je cilj mršavljenje, uradite ih bar pet, jer ova joga vežba pokreće, jača i čisti organizam. Praksa je dinamična, zagrejaće i pokrenuti sve mišiće u telu.

Vadžrasana


Sedite na potkolenice smeštajući sedalni deo između peta. Stopala se dodiruju u palčevima. Leđa su prava i oči su zatvorene. Ovaj položaj izuzetno povoljno utiče na organe za varenje, pa se stoga savetuje da 10 minuta pre i posle obroka provedete u ovom položaju, kako biste osigurali da će sve što je pojedeno biti pravilno svareno. Bićete umireni i poješćete obrok lagano, sa svesnošću i bez žurbe, što dovodi i do unosa manje količine hrane i bržeg postizanja sitosti.

Bastrika pranajama


Sedite pravih leđa i sa udahom punite stomak vazduhom izbacujući ga napolje, a sa izdahom ga uvlačite. Radite ovo dinamično, svaki udah i izdah na 2 sekunde, naglašeno udišući i izdišući kroz nos. Uradite 3 ciklusa po 10 udaha i izdaha. Ova vežba podiže telesnu temperaturu, jača digestivnu vatru i ubrzava oslobađanje od masnih naslaga.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: joga Yoga zdravlje

Pročitajte još