
Ovaj internacionalno popularan sos nije samo ukusan dodatak jelima nego je i vrlo zdrav – uništava štetni holesterol i podstiče normalan rad srca.
Za pripremu kečapa kod kuće ne postoji samo jedan recept jer osim paradajza možete da upotrebite i drugo povrće, čak i voće, kao i razne začine...
Recept 1
Sastojci:
4kg paradajza
2,5 dl jabukovog sirćeta
4 lovorova lista
6 zrnaca crnog bibera
senf
500 g crnog luka
500 g šećera
150 g soli
200 ml ulja
200 ml sirćeta
Priprema:
U šerpu stavite 4 lovorova lista, po 6 zrnaca crnog bibera i senfa, kašičicu kima pa sve prelijte sa 2,5 dl jabukovog sirćeta. Zagrejte i sklonite sa šporeta pre nego što zakipi. Ocedite u đevđiru.
Kuvajte 500 g luka u malo vode dok ne omekša i usitnite ga mikserom. Kuvajte luk na laganoj vatri i dodajte 500 g šećera, 150 g soli, 200 ml ulja i 200 ml sirćeta. Povremeno promešajte.
Dodajte paradajz sos u sirće i kuvajte oko 30 minuta dok se ne zgusne. Napunite staklene tegle.
Ukoliko volite ljutu varijantu, pri kuvanju dodajte seckanu feferonu i vino koje doprinosi profinjenosti ukusa
Pogledajte i 6 recepata za jela sa paradajzom
Recept 2
Sastojci:
6 kg paradajza jabučara
1 kg mesnatih crvenih paprika
6 srednjih glavica crnog luka
5 čenova belog luka
2 veze peršuna
100 g šećera
3 kašike soli
kesica cimeta
nekoliko mlevenih zrna karanfilića
1 dl sirćeta
Priprema:
2. Očistite beli luk, peršun operite i sve zajedno kuvajte desetak minuta. Procedite i ispasirajte.
3. Vraćajte povrće nekoliko puta u pasirku kako biste iskoristili što više. Posle pasiranja možete sve i da izblendirate.
4. Masi dodajte šećer, so, cimet i karanfilić, i kuvajte na srednjoj vatri.
5. Na početku kuvanja stvar se pena i masa se diže, pa morate da mešate kako ne bi iskipelo, ali posle desetak minuta možete slobodno da ostavite paradajz da se kuva i samo ga s vremena na vreme promešajte.
6. Kuvajte otklopljeno oko sat vremena. Gotovo je kad masa bude redukovana otprilike na polovinu zapremine nego na početku.
7. Pred kraj dodajte sirće i kuvajte još desetak minuta uz neprestano mešanje (zato što počinje da prska).
8. Vreo kečap sipajte u vruće staklene flaše, zatim flaše uvijte u ćebe i ostavite do sutradan da se ohladi.
Savet: Ako želite nekoliko varijanti kečapa, tokom kuvanja a pre pasiranja, podelite ga na nekoliko delova, pa u jedan deo stavite pasiranu ljutu papričicu da dobijete ljuti kečap, u drugi, na primer, origano ili bosiljak... ili šta već volite.
Pročitajte još
Novi parfem Club de Nuit BLING brenda Armaf svečano je predstavljen na ekskluzivnom događaju koji je okupio veliki broj poznatih ličnosti, influensera iz regiona i sveta, kao i medija
19/12/2025
Saznajte višeDeseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte više
Komentari (0)