Za Kipar nikad nije kasno

Za Kipar nikad nije kasno

Autor: | 05/10/2015

0


Za sve one koji žele svoj odmor da provedu uživajući u prelepim plažama, hotelima sa odličnom uslugom i sadržajima, mnogim istorijskim lokalitetima i jedinstvenim prirodnim lepotama, Kipar predstavlja pravi izbor. Ova ostrvska država ima veoma povoljan geografski položaj, u istočnom Mediteranu, na raskrsnici tri kontinenata, Evrope, Azije i Afrike. Geografski pripada Aziji, a kulturno-politički Evropi, čiji se uticaj oseća na celom ostrvu.

Najinteresantniji turistički centri ostrva su Kirenija, Famagusta, Aja Napa, Larnaka, Limasol, Pafos i Protaras.

Kirenija i Famagusta su biseri Severnog Kipra, možda još nedovoljno poznati široj javnosti, ali su svakako mesta dobro poznata istinskim ljubiteljima turizma. Kirenija je lučki grad, prepun kako taverni, restorana i mnogobrojnih radnji, tako i istorijskih spomenika, među kojima se svakako ističe antička tvrđava sa muzejom, a na samo nekoliko minuta vožnje od Kirenije nalazi se i zamak Svetog Hilariona izgrađen za vreme krstaških ratova.


Famagusta je regija s verovatno najlepšim plažama na celom Kipru, a sam grad predstavlja autentičnu celinu sa čuvenim "gradom duhova", Otelovim tornjem i gotskom katedralom iz 13. veka. Zbog svega navedenog, Severni Kipar, sa svojim mnogobrojnim hotelima, predstavlja idealnu opciju za odmor putnika svih uzrasta, porodica s decom, naših starijih sugrađana, ali i mladih, željnih zabave i provoda.

Za ljubitelje igara na sreću, na ovom delu ostrva nalaze se mnogobrojni hoteli s kazinima, koji su pravi izbor za one koji žele da okušaju sreću u nekoj od igara i možda se sa odmora vrate s više novca nego kada su krenuli.

Najpoznatija letovališta južnog dela Kipra su Larnaka, jedan od najstarijih gradova na ostrvu, i Limasol, drugi po veličini grad. Još jedan biser među gradovima predstavlja Aja Napa. Čuvena je po netaknutoj prirodi, dugim peščanim plažama i toploj vodi, pa predstavlja savršeno mesto za ljubitelje kupanja, sunčanja i sportova na vodi. Za one koji vole noćni život, tu je popularni trg Skver, prepun restorana, kafića i noćnih klubova koji goste drže budnim i u veselom raspoloženju do duboko u noć. Od gradova ovog dela ostrva, svakako treba pomenuti Pafos i Protaras. Pafos, nekadašnja antička prestonica Kipra, predstavlja najveće kulturno blago ostrva, a ne treba zaboraviti ni njegovih 27 prelepih plaža.

Protaras na jugoistočnom delu Kipra, nekada stari grad Leukola, danas je moderna turistička destinacija s mnogobrojnim hotelskim kompleksima koji predstavljaju pravo mesto za nešto mirniji i pravi porodičan odmor.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/Thinkstock hellomagazin