• 600 g koštane srži
• 800 g goveđeg filea
• 80 ml ekstradevičanskog maslinovog ulja
• kašika listova sveže majčine dušice
• četiri kašike čorbe od povrća
• so i sveže samleveni crni biber
• 800 g krompira, oljuštenog i isečenog na krupnije komade
• kašika iseckanog svežeg vlašca
• 60 g sira Ovin Sardo (ovčiji plavi sir sa Sardinije)
ZA SOS SA CRVENIM VINOM:
• 750 ml crvenog vina Magliocco ili sličnog
• dva fino iseckana luka ljutika
• pola svežnja sveže majčine dušice
Uklonite koštanu srž iz kosti i odložite na stranu. Kosti smestite u jednu činiju, prelijte ih vodom i ostavite preko noći da upiju vodu.
Goveđi file položite u veću posudu, prelijte maslinovim uljem i dodajte listiće majčine dušice. Ostavite meso da se marinira u ulju i majčinoj dušici najmanje jedan sat.
Za pripremanje sosa sa vinom u tiganju sjedinite sve sastojke. Ostavite da proključa, a zatim da struji dok se ne formira sos gustine kao sirup. Procedite i odložite na stranu. Otopite polovinu količine koštane srži u tiganju, dok se ne formira tečna masa. Odložite na stranu. Drugu polovinu isecite na sitne komade, pa propržite, što ćete kasnije upotrebiti za dekoraciju.
Zagrejte rernu na 190 stepeni Celzijusovih. Izvadite govedinu iz marinade i odložite na stranu. Obrišite tiganj u kome ste pržili koštanu srž, pa dodajte sos sa crvenim vinom i pileću čorbu. Ostavite da lagano ključa, sve dok se sos ne zgusne. Začinite crnim biberom.
U tiganju ispržite goveđi file sa jedne strane dok ne poprimi izrazito braon boju. Okrenite i ostavite da se prži još malo da bi file bio srednje pržen. Odložite na stranu.
Obarite krompir u blago zasoljenoj vodi u većoj šerpi. Kada je skuvan, izgnječite ga i dodajte vlašac, prstohvat soli, 40 g sira i otopljenu koštanu srž. Koštanu srž ostavite u rerni desetak minuta.
Kada je dovoljno zagrejana, sjedinite je sa krompir-pireom. Isecite govedinu i poslužite sa krompir-pireom. Pospite preostalim sirom i kašikom prelijte sosom na bazi crvenog vina. Prelijte na kraju sosom na bazi crvenog vina i ukrasite proprženom koštanom srži.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)