Kako pobediti jesenji umor?

Kako pobediti jesenji umor?

Autor: | 12/10/2015

0

Jesenji dani sa sobom donose sivo nebo, kišu i manjak dnevne svetlosti, što utiče na raspoloženje. Ljudi postaju manje čili i veseli - melanholični. Jesenju melanholiju karakterišu umor, loša koncentracija, osećaj usamljenosti i povećan apetit. Tokom jeseni metebolizam usporava rad, pa se tokom ovih perioda organizam teško privikava na klimatske promene. Usled pada imuniteta javaljaju se zdravstvene tegobe, što rezultira alergijskim reakcijama, želudačnim tegobama i iscrpljenošću. Učestali simptomi su nagle promene telesne težine, pad koncentracije i poremećaj sna.

Hormonske promene

Zbog slabljenja odbrambene moći, organizam je tokom jeseni sklon virozama, energetski potencijali opadaju, a raspoloženje je promenljivo i potrebno je određeno vreme da se telo i psiha priviknu i prilagode klimatskim promenama. Ovaj proces zavisi od stanja organizma i psihičke stabilnosti. Osim hormonskih promena, i pogled u ogledalo donosi razočaranje i često uzrokuje neraspoloženje. Kosa i koža su dehidrirani, bez sjaja i elastičnosti, a nezadovoljstvo se javlja i zbog figure, jer se sa prvim hladnijim danima lako poveća i broj kilograma. Kako nam tek predstoji zimska ishrana, pravi je trenutak da obratimo pažnju na to šta, koliko i kako jedemo, uopšte kakve su nam navike.

Vitaminske mere odbrane

Bezvoljnost, umor i pad koncentracije karakteristični su za jesenje dane. Glavni uzrok umora i pada imuniteta je deficit vitamina, minerala i kiseonika u organizmu, ali i premalo kretanja, boravka na vazduhu i sunčevoj svetlosti. Zbog toga nutricionisti i lekari savetuju više kretanja, laganu fizičku aktivnost, boravak u prirodi, kao i ishranu bogatu vitaminima i antioksidantima. S obzirom na to da telo više ne dobija vitamin D putem sunca, ovo vreme idealno je da se počne sa uzimanjem dodataka koji ga sadrže. Magnezijum hrani nervni sistem, pa je važno da održavate njegiv nivo u telu. Spanać, kelj i blitva sadrže ovaj mineral, a dobar izvor su i lešnici, semenke i tamna čokolada.

Ubrzajte metabolizam

Ishrana bazirana na voću, povrću, ribi, nemasnim sirevima i mesu predstavlja prvu liniju odbrane. Tokom dana treba konzumirati više manjih obroka, čime se rasterećuje organizam i pokreće usporen metabolizam. Ishrana bogata vitaminima jača imunitet i vraća energiju, a ujedno predupređuje višak kilograma, čime se vraća samopouzdanje i vedrina. Potrebno je piti što više vode i čajeva koji oslobađaju od toksina, a poželjno je da se iz upotrebe izbace kalorična alkoholna i gazirana pića.

Čudotvorno kretanje

Rekreacija u vidu laganih šetnji u prirodi odlični su za ublažavanje efekata jesenje depresije. Treba izbegavati dugo sedenje u zatvorenim prostorijama punim nikotinskog dima i stalnu vožnju automobilom ili drugim prevoznim sredstvom. Idealno je vreme da se krene u fitnes centar, a oni koji nemaju dovoljno slobodnog vremena, trebalo bi da koriste svaku priliku da prošetaju.

Obasjajte jesen

Tokom jeseni i zime ima manje sunčeve svetlosti, koja podiže nivo moždanog hormona serotonina, prirodnog antidepresiva. Zato, tokom dana treba pronaći slobodne trenutke za izlazak na svež vazduh, jer svetlost ublažava loše raspološenje.

Veliko jesenje spremanje

Uz zdrave životne navike u ishrani i fizičkim aktivnostima, neophodno je posvetiti pažnju prostoru u kom živimo. Hladniji dani podrazumevaju češći boravak u domu, pa je pravi trenutak da se u njemu napravi generalno čišćenje. Nagomilani predmeti i nered remete protok energije i negativno utiču na raspoloženje. Zato je dobro da se prostor u kom živite oslobodi stvari koje se ne koriste.

Obucite dobro raspoloženje

Jedan od važnih faktora koji utiču na ljudsku psihu su i boje. Iako je hladnije vreme prepoznatljivo po tamnim tonovima, mnogo bolje rešenje je da se nose vedre i tople boje, posebno narandžasta, koja predstavlja izvor optimizma. Žuta boja vraća energiju, a pink vedrinu. Treba izbegavati crnu, sivu, plavu i braon, koje sputavaju protok energije i uzrokuju setne misli.

U društvu je sve lakše 

Sumorno raspoloženje najčešće pogađa usamljene osobe, te je neophodno je voditi aktivan društveni život, a jesen je idealno vreme za nove poduhvate, poput upisa na časove plesa, jezika ili učlanjenje u neki klub. To su idealna mesta za upoznavanje osoba sličnih interesovanja. Duša želi društvo, a razgovor sa ljudima pomaže pri odvraćanju od negativnih misli. Okružite se ljudima koji su vam dragi i ulepšajte sebi ovu jesen. Možda vam baš ova donese uspomene za ceo život.

Čokolada - jesenji antidepresiv

Čokolada je odličan borac protiv depresije i melanholije, koja u umerenim količinama popravlja raspoloženje. Ipak, treba obratiti pažnju da se ne pretera, jer u tom slučaju daje suprotan efekat. U kombinaciji sa bademima, koji su bogati riboflavinom i vitaminom E, kao i cinkom i manganom, predstavlja savršenu poslasticu za tmurne jesenje dane. Za potpuno opuštanje čula i okrepljujući užitak, uz čokoladni desert sa bademom priuštite sebi čajni napitak od nane, koja deluje umirujuće na orgnaizam. To će u potpunosti neutralisati fizičke i psihičke tegobe koje dolazak jeseni ume da prouzrokuje, a umesto sivila i maglovitog vremena, doprineće da vidite čitav spektar razigranih jesenjih boja.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Guliver / ThinkstockPhotos

Najnovije vesti