Nova turistička tura: Prošetajte "Nušićevim Beogradom"

Nova turistička tura: Prošetajte "Nušićevim Beogradom"

Autor: | 21/10/2015

0


Povodom 151. godišnjice od rođenja Branislava Nušića, u ponedeljak je u prostorijama "Nušić fondacije" održana promocija nove kulturno-turističke ture - "Nušićevim Beogradom". Ovaj projekat osmišljen je kao tematska šetnja tragom poznatog pisca kako bi se prikazao Beograd viđen njegovim očima.

Prema rečima istoričarke umetnosti Tamare Ognjević, sam fizički deo prostora u kome se tura odvija, najmanje je bitan, a i sugrađanima veoma poznat.

- Trudićemo se da umesto jedne organizujemo više tematskih šetnji. Važan je narativ i način na koji ćemo slušati o tim mestima "iz Nušićevih usta, na Nušićev način".

Tura će kretati od kafane "Znak pitanja", gde je Nušić voleo da pobegne sa predugih liturgija u Sabornoj crkvi, do Kalemegdana i Paviljona "Cvijeta Zuzorić". Nakon obilaska Knez Mihailove, Narodnog i pozorišta "Boško Buha", šetnja će se završiti u boemskoj četvrti - Skadarliji, čiji je Nušić bio čest gost.

Tura će se od naredne godine naći u zvaničnom kalendaru, a planirano je da se obnovi fasada zgrade u kojoj se nalazi njegova fondacija, kao i mogućnost da jedna scena pozorišta "Vuk Karadžić" ponese njegovo ime.

Probna šetnja trebalo bi da počne već početkom decembra. Program je spreman, ali još traje potraga za nekim ko će na najbolji način voditi turu u ulozi Branislava Nušića.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Wikipedia hellomagazin