Lekovita svojstva grožđa

Lekovita svojstva grožđa

Autor: | 22/10/2015

0

Ova ukusna namirnica od davnina je poznata kao hrana bogova, u kojoj su uživali stari Egipćani, Grci i Rimljani. Verovalo se da je grožđe eliksir mladosti, te da ih ono može učiniti dugovečnim. Pretpostavlja se da je prvo grožđe raslo pre osam hiljada godina oko obala Crnog mora, odakle se kasnije širilo ka jugu. U svetu postoji preko pedeset sorti stonog grožđa i više od šezdeset sorti grozđa koje se uzgaja za vinarije, a sledeća podela sortira ga na crno, belo i crveno grožđe. Najviše naučnih ispitivanja usmereno je na uticaj grožđa u prevenciji i ublažavanju bolesti srca, mada ga karakterišu i druga lekovita svojstva. U plodovima vinove loze kriju se vitamini A, B i C, folna kiselina, enzimi, fruktoza, glukoza, proteini, kao i trinaest minerala važnih za ljudski organizam, među kojima su kalcijum, kalijum, magnezijum, mangan, fosfor, gvožđe, natrijum, cink, selen i druge hranljive materije, a ovakav sadržaj grožđa dovoljno govori o njegovom dobrom učinku na zdravlje i lekovitosti koja se ogleda u mnogim aspektima.

Efektan čistač organizma 

Grožđe ima važnu ulogu u radu jetre, organa zaduženog za čišćenje organizma. Olakšava njen rad i sprečava stvaranje takozvane masne jetre, zahvaljujući čemu organizam radi brže i učinkovitije u borbi protiv nakupljanja masnih naslaga.

Delotvorni antioksidans

Crno grožđe sadrži aktivne supstance poput polifenola, kiseline koja je vrlo moćan antioksidans. Polifenol ubrzava rad metabolizma, troši masnoće i kalorije, a osim što čiste telo, polifenoli usporavaju stvaranje masnih naslaga i tako pomažu telu da sagori postojeću masnoću.

Umanjivač apetita


Osim bogatih nutritivnih vrednosti, ovo ukusno i zdravo voće umanjuje apetit, zbog čega bi svi koji žele da smršaju trebalo da ga konzumiraju između ili pre obroka. Istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Džordžiji pokazalo je da resveratol, sastojak koji se nalazi u grožđu, pozitivno utiče na gubitak kilograma, tako što drastično smanjuje mogućnost ćelija da skladište masti i značajno podstiče razgradnju ćelija masti.

Zaštitnik srca

Učestalim konzumiranjem grožđa povećava se fleksibilnost krvnih sudova, čime se olakšava cirkulacija i sprečava začepljenje kanala kojima naša krv kruži kroz telo. Na taj način snižava se krvni pritisak, a bolja cirkulacija krvi omogućava i lakši transport kiseonika i hranljivih materija do svih delova tela.

Prijatelj mozga


Poznato je da doktori učenicima i studentima preporučuju da im grožđe bude na meniju svakog dana, a razlog za to leži u njegovom blagotvornom uticaju na funkcije mozga i bolje pamćenje. Ispitivanja rađena u Velikoj Britaniji pokazala su da određeni sastojci zastupljeni u grožđu drastično povećavaju cirkulaciju krvi do mozga, čime se poboljšavaju mentalne sposobnosti. Ista studija pokazala je i da grožđe neutrališe slobodne radikale i pritisak u mozgu, čime se smanjuje rizik od nastanka Alchajmerove bolesti.

Zaštitnik kože

Vinova loza sadrži čisto prirodne i efikasne sastojke u borbi protiv raka kože, štiteći je od negativnih sunčevih zraka, a potvrđen je i pozitivan učinak u zaštiti prilikom terapije zračenjem. Osim toga, masažom tela preparatima koji sadrže ekstrakte grožđa pospešuje se njena elastičnost, a rashlađujući efekat blagotvorno deluje i na lečenje opekotina od sunca.

Vino - omiljeni produkt grožđa

Osim što ublažava napetost, vino predstavlja sjajan antioksidans koji štiti krvne sudove i srce. Istovremeno, povećava nivo estrogena, deluje baktericidno i usporava delovanje virusa, što se posebno odnosi na crna vina. U širokom spektru ukusa ovog napitka lako je pronaći omiljeni i uživati u njemu u različitim prilikama. Idealno upotpunjuje određene obroke, sjajno se slaže sa posluženom ribom na stolu, ali i aromatičnim sirevima, sa kojima čini savršenu simbiozu. Ipak, s obzirom na to da sadrži alkohol, preporučena dnevna doza koja blagotvorno deluje na organizam iznosi sto mililitara.

Suvo grožđe - slatki užitak

Kao i njegova sveža verzija, i suvo grožđe čini čuda za zdravlje, a sastojci koji nastaju u procesu sušenja dodaju mu još neke isceliteljske moći, zbog čega se smatra jednom od najkvalitetnijih namirnica ove vrste. Dokazano pomaže u sprečavanju slabljenja vida, ali i jačanju zuba i kostiju. U suvom grožđu nalazi se bor, koji pomaže pri apsorpciji kalcijuma i stvaranju koštane mase, što je izuzetno korisno u prevenciji koštanih oboljenja. Osim toga, u kombinaciji sa drugim namirnicama konzumiranje suvog grožđa podstiče apsorpciju vitamina i minerala iz njih, čime doprinosi jačanju imunosistema.

Komentari (0)

Loading
Deana Đukić Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje