Matični mleč - čudesni eliksir u službi očuvanja imunog sistema

Matični mleč - čudesni eliksir u službi očuvanja imunog sistema

Autor: | 07/11/2015

0

Ne postoji bolest imuna na matični mleč. Blagotvorno dejstvo ovog dara prirode na ljudski organizam poznato je od davnina, a njegova biološka i nutritivna vrednost pominju se i u najstarijim pisanim dokumentima nastalim pre više od pet hiljada godina. I otac medicine Hipokrat pominjao je lekovita svojstva mleča koji je zvao pčelinjim mlekom. Epitet kraljevski u njegovom engleskom nazivu "royal jelly" obašnjava koliko je vredan.

Zbog čudesne kombinacije specifičnih sastojaka dragocena supstanca smatra se vrhuncem biosinteze. Proizvod je sekrecije mladih pčela i za maticu predstavlja isto što i majčino mleko za bebe. Zahvaljujući mleču kojim se isključivo hrani, matica je dvostruko veća i teža od pčele radilice i može da živi šest godina. Životni vek radilice je samo dva meseca. Koristeći mleč, u sezoni polaže i do tri hiljade jaja dnevno. Ovako impresivna biološka reprodukcija podstakla je brojna istraživanja o blagotvornom dejstvu koje ima i na čoveka. Danas mleč zauzima počasno prvo mesto među proizvodima koje nam daruju pčele.

Matični mleč, kao najsnažniji prirodni biostimulator i bioregenerator, dragoceno je sredstvo za očuvanje zdravlja i ubrzanje procesa izlečenja. Sadrži sve elemente potrebne za normalno funkcionisanje organizma: belančevine sa esencijalnim aminokiselinama, masti odgovorne za njegova antikancerogena i antibakterijska svojstva, ugljene hidrate. Šećernu bazu čine glikoza i fruktoza, koje ćelija direktno koristi kao energetski materijal. Veoma je bogat i sastav minerala, koji ima sve važne makroelemente i oligoelemente, dok u domenu vitamina dominira kompleks B. Kompozicija i količina sastojaka zavise od geografskog položaja i klime.

Matični mleč je uništitelj virusa i moćno je preventivno sredstvo protiv infekcija. Upotrebljava se za jačanje imuniteta, lečenje gripa, herpesa, hepatitisa, polenske groznice, bolesti jetre i bubrega, pankreatitisa, problema sa spavanjem, čira na želucu, lomova kostiju, simptoma menopauze, kožnih bolesti i povišenog holesterola. Malo je poznato da decenijama učestvuje i u potrazi za lekom protiv raka, jer je većina naučnika uverena da bi mogao da bude jedan od glavnih sastojaka. Naime, dokazano je da zahvaljujući efektu koji potiče iz lipidne frakcije zaustavlja razvoj tumora i umnožavanje bolesnih ćelija, najviše kod hronične limfocitne leukemije i limfosarkoma. Istraživanja su pokazala da obolelom organizmu omogućava da se toliko oporavi da može da izdrži radioterapiju i hemoterapiju. I ne samo to. Mleč neutrališe i dejstvo radijacije, kao i zračenja kojima smo svakodnevno izloženi.

Riznica zdravih materija reguliše i krvni pritisak, delujući na nervni sistem, pročišćava koronarne krvne sudove i popravlja ishranu srčanog mišića. Ako se pravilno koristi, za čak pedeset odsto može da smanji bolove u zglobovima koje uzrokuju artritis i reuma. Povećava umnu i radnu sposobnost, psihofizičku izdržljivost, popravlja san, apetit, raspoloženje, a poznat je i kao afrodizijak iz košnice. Otklanja zamor, poboljšava koncentraciju i pamćenje, intenzivira razmenu materija i usporava proces starenja. Reguliše rad vitalnih organa i odličan je za detoksikaciju organizma. Lečenje matičnim mlečom pokazalo je sjajne rezultate kod male dece koja imaju poremećaj u ishrani, a kao prirodni anabolik daje izvrsne rezultate kod ljudi koji osećaju hroničnu slabost uzrokovanu premorom ili bolešću.

Pored svih tih dobrih osobina, trebalo bi naglasiti da je matični mleč siguran za upotrebu samo ukoliko se ne koristi dugoročno. U suprotnom, može da izazove nuspojave i ozbiljne alergijske reakcije kao što su astma, oticanje grla, stomačne tegobe, osip. Preporučuje se da dan počnete kašikom mleča, a u apotekama mogu da se nabave i razni suplementi na bazi ovog proizvoda. Pčelari savetuju da se mleč uvek uzima drvenom ili plastičnom kašikom, jer metalna uništava vredne i hranljive sastojke. Prilikom konzumiranja, u bilo kom obliku, mleč držite malo duže u ustima, pod jezikom, kako bi lagano apsorbovao i ušao u krvotok. S obzirom na to da je naše tržište preplavljeno falsifikatima, matični mleč kupujte kod poznatih proizvođača meda, i to onaj koji nije mešan sa drugim proizvodima.

Imuni sistem poslednja je linija odbrane koja se aktivira kada infekcija već prodre u organizam. Kada te barikade popuste, razna oboljenja počinju ofanzivu i nije ih se lako rešiti. Matični mleč ima nezamenljivo mesto u jačanju i odbrani imuniteta. Sadržaj raznovrsnih jedinjenja, proteinske kombinacije, imunoglobulini, nezasićene masne kiseline, posebno Omega 4 i 6, kao i svojstva mleča da vrši detoksikaciju i regeneraciju ćelija, jačaju i poboljšavaju funkcionisanje imunog sistema. Zahvaljujući sadržaju nezasićenih esencijalnih masnih kiselina i vitamina E i A, mleč pomaže eliminaciju slobodnih radikala, izazivača niza teških oboljenja, koji preko najopasnijih toksina iz vazduha, vode i hrane dospevaju u naš organizam.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: zdravlje