Punjeni paradajz na provansalski način

Punjeni paradajz na provansalski način

Autor: | 08/11/2015

0

Klasično jelo francuske kuhinje obogaćeno je svežim začinskim biljem, vlašcem i belim lukom.

Sastojci za 4 osobe:

• 4 veća, tvrđa paradajza, (svaki težine približno 250 g)
• so i sveže samleven crni biber
• 4 kašike maslinovog ulja
• 1 sitno iseckan vlašac
• 1 sitno iseckan čen belog luka
• 150 g svežih prezli
• 1 kašičica svežih listova majčine dušice
• 1 kašika sitno iseckanog svežeg luka
• 2 kašike iseckanog svežeg peršuna lišćara
• narendana kora od jednog limuna
• 2 kašike narendanog parmezana

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Na svakom paradajzu odsecite čep, i malim, oštrim nožem, pažljivo oslobodite pulpu i izvadite meso, kako biste dobili četiri izdubljena paradajza. Posolite unutrašnjost, pa prevrnite i odložite na stranu.

U tiganju zagrejte ulje i lagano propržite vlašac i beli luk, neprestano mešajući. Potrebno je da omekšaju, ali ne i da poprime smeđu boju. Zatim dodajte prezle i sve izmešajte, pa ostavite da se prži još minut, dva. Sklonite tiganj sa vatre i dodajte majčinu dušicu, sitni luk, i limunovu koricu. Začinite solju i crnim biberom.

Izdubljena četiri paradajza postavite u posudu za pečenje, i ispunite ih smesom sa prezlama. Punjeni paradajz pospite narendanim parmezan sirom, pa stavite u rernu da se peče. Pecite pola sata u prethodno zagrejanoj rerni, sve dok parmezan ne počne da poprima zlatnosmeđu boju. Jelo poslužite toplo ili na sobnoj temperaturi.

Komentari (0)

Loading
Hello! Guliver / ThinkstockPhotos