Zimske lepotice

Zimske lepotice

Autor: | 11/11/2015

0


Drvenaste biljke bajkovitog oblika uvek izgledaju lepo, čak i kada odbace svoje lišće.

Kineska kovrdžava vrba - 15 m visoko drvo, retke krošnje i uspravnih grana. Ima svetlozelene listove, sa naličja sivkastobele koji u jesen postaju limunžuti. Sve grane i listovi izuvijani su i isprepletani, što ovu vrstu čini zaista jedinstvenom, naročito u zimskom periodu. Kora mladih grana je maslinastozelena. Cveta u aprilu i maju, odgovaraju joj sunčana mesta, svi tipovi zemljišta, dobro podnosi našu klimu, sušu i velike vrućine, a otporna je i na zagađenja staništa. Najčešće se sadi pojedinačno, ali i u grupama ili masivima. Veoma lepo izgleda pored vodenih površina.

Dren - Veoma atraktivna biljka. Žbun može da ima više formi - u obliku žive ograde koja slobodno raste, kao pokrivač tla ili kao pojedinačna biljka. Dren se ističe interesantnim cvetovima u proleće, raskošnim lišćem tokom leta, lepom jesenjom bojom lišća i atraktivnom korom stabla u toku zime. Naročito je lep zimi zbog različite boje kore.

Patuljasti dren - služi kao pokrivač tla, a može dostići visinu od 15 cm. Cveta od maja do juna, ima jestive crvene bobice koje se pojavljuju u pozno leto, a po ukusu podsećaju na jabuku. Odgovara mu senovit položaj i vlažno zemljište bogato humusom.

Beli dren - listopadni grm visine od 3 m do 5 m, sa uspravnim, šibolikim i crvenkastosmeđim granama. Listovi su široki i eliptični sa zašiljenim vrhom i okruglom, ponekad klinastom osnovom. List je tamnozeleni, na naličju sivoplavičast, a u jesen dobija tamnu crvenoljubičastu boju. Postoje varijeteti sa lepo išaranim listovima. Jednom godišnje se orezuje nisko iznad tla. Tako se obrazuju novi izdanci, koji se odlikuju intenzivnom crvenom bojom grana. Beli dren nije zahtevan u pogledu kvaliteta zemljišta, ali najbolje uspeva na krečnim, toplim i suvim zemljištima. Dobro podnosi i najsurovije klimatske uslove i zagađen vazduh. Može se gajiti i na suncu i u polusenci. Većinom se sadi kao soliter, u grupama kao živa ograde, ili kao donji sprat u kombinaciji sa visokim drvećem.

Crveni dren
- odlično se uklapa u šipražje koje slobodno raste, ali vrlo je zahtevan za održavanje. U jesen dolaze do izražaja narandžastocrveni listovi, a u zimu granje žućkastocrvenkaste boje. Može dostići visinu od 3 metra, orezuje se od novembra do februara. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto i dobro drenirano krečnjačko zemljište.

Pagoda dren - nisko drvo, visine do 5 metara. Odgovara mu svetlo ili polusenovito mesto, i propusno zemljište neutralne ili alkalne reakcije. Može se saditi pojedinačno ili u lejama, u kombinaciji sa rododendronom. Ne orezuje se. Zimi privlači pažnju crvenosmeđom korom stabla.

Komentari (0)

Loading
, Foto:Getty/ThinkStock hellomagazin
Tagovi: bašta dekor

Najnovije vesti