Sastojci za 4 osobe:
• četiri plava patlidžana srednje veličine (oko 1,1 kg), isečena po dužini
• so i sveže mleveni crni biber
• kašičica mlevenog kima
• kašičica i po slatke paprike
• kašičica i po mlevenog cimeta
• dve glavice crnog luka srednje veličine (oko 350 g), očišćenog i sitno iseckanog
• 500 g mlevene jagnjetine
• 50 g pinjola
• 20 g iseckanog lista peršuna
• dve kašičice paradajz-pirea
• tri kašičice šećera u prahu
• 150 ml vode
• kašičica i po soka od limuna
• četiri štapića cimeta
Zagrejte rernu na 220° C. Poređajte plavi patlidžan tako da ljuska bude sa donje strane u tepsiji koja je dovoljno visoka da ceo patlidžan stane u nju. Preko stavite četiri kašičice maslinovog ulja i začinite kašičicom soli, sa dosta bibera. Pecite otprilike dvadeset minuta dok ne dobijete zlatnobraon boju. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu pripremite nadev. Stavite preostale dve kašičice maslinovog ulja u tiganj, pomešajte sa kimom, paprikom i mlevenim cimetom i dodajte pola količine crnog luka. Dinstajte na srednjoj temperaturi otprilike osam minuta, često mešajući, i dodajte mlevenu jagnjetinu, pinjole, peršun, paradajz pire, kašičicu šećera u prahu, kašičicu soli i bibera. Dinstajte još osam minuta dok se meso ne ispeče.
Stavite ostatak mešavine začina u činiju, dodajte vodu, sok od limuna, preostali šećer, cimet i pola kašičice soli. Dobro izmešajte. Smanjite temperaturu u rerni na 190° C. Sipajte mešavinu začina u pleh za pečenje. Na svako parče plavog patlidžana stavite mešavinu sa jagnjećim mesom.
Prekrijte pleh folijom i pecite sat i po. Dok se peče dva puta skinite foliju i prelijte patlidžan mešavinom začina, a u slučaju da se sos osušio, dodajte vodu. Služite dok je toplo.
Pročitajte još
Novi parfem Club de Nuit BLING brenda Armaf svečano je predstavljen na ekskluzivnom događaju koji je okupio veliki broj poznatih ličnosti, influensera iz regiona i sveta, kao i medija
19/12/2025
Saznajte višeDeseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
Deseti Teen Talk: Poraz ne definiše ko ste - već način na koji iz njega izađete
18/12/2025
Saznajte višeRoland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
Roland Nemet govori o tome koliko je važno da živimo u skladu sa zakonima prirode
18/12/2025
Saznajte višeOve "otrovne strele“ danas izbacite iz spavaće sobe, ogledalo odmah
Feng šui saveti za spavaću sobu koje ćete odmah primeniti
14/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)