Sastojci za 4 osobe:
• četiri plava patlidžana srednje veličine (oko 1,1 kg), isečena po dužini
• so i sveže mleveni crni biber
• kašičica mlevenog kima
• kašičica i po slatke paprike
• kašičica i po mlevenog cimeta
• dve glavice crnog luka srednje veličine (oko 350 g), očišćenog i sitno iseckanog
• 500 g mlevene jagnjetine
• 50 g pinjola
• 20 g iseckanog lista peršuna
• dve kašičice paradajz-pirea
• tri kašičice šećera u prahu
• 150 ml vode
• kašičica i po soka od limuna
• četiri štapića cimeta
Zagrejte rernu na 220° C. Poređajte plavi patlidžan tako da ljuska bude sa donje strane u tepsiji koja je dovoljno visoka da ceo patlidžan stane u nju. Preko stavite četiri kašičice maslinovog ulja i začinite kašičicom soli, sa dosta bibera. Pecite otprilike dvadeset minuta dok ne dobijete zlatnobraon boju. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu pripremite nadev. Stavite preostale dve kašičice maslinovog ulja u tiganj, pomešajte sa kimom, paprikom i mlevenim cimetom i dodajte pola količine crnog luka. Dinstajte na srednjoj temperaturi otprilike osam minuta, često mešajući, i dodajte mlevenu jagnjetinu, pinjole, peršun, paradajz pire, kašičicu šećera u prahu, kašičicu soli i bibera. Dinstajte još osam minuta dok se meso ne ispeče.
Stavite ostatak mešavine začina u činiju, dodajte vodu, sok od limuna, preostali šećer, cimet i pola kašičice soli. Dobro izmešajte. Smanjite temperaturu u rerni na 190° C. Sipajte mešavinu začina u pleh za pečenje. Na svako parče plavog patlidžana stavite mešavinu sa jagnjećim mesom.
Prekrijte pleh folijom i pecite sat i po. Dok se peče dva puta skinite foliju i prelijte patlidžan mešavinom začina, a u slučaju da se sos osušio, dodajte vodu. Služite dok je toplo.
Pročitajte još
Spektakularno veče o kom se i dalje priča! Da zagreje i preokrene budućnost
Ploom nove zvezde među uređajima za zagrevanje duvana
17/05/2024
Saznajte višeStrogo čuvana tajna otkrivena: Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni
Titov kolač morate da probate
16/05/2024
Saznajte višeKilogrami se gomilaju, a zdravlje urušava: Bobi Živojinoviću predstoji ozbiljna borba
Boba Živojinović ugrozio zdravlje prekomernom težinom
15/05/2024
Saznajte višePoklanjamo karte: POBESNELI MAKS SAGA u bioskopima od 22. maja
Pobesneli Maks saga u bioskopima od 22. maja
15/05/2024
Saznajte višeJeftino i niskokalorično: Đina Džinović podelila hit recept za sočne tortilje
Recept Đine Džinović za tortilje s piletinom
14/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)