Plavi patlidžan punjen jagnjetinom

Plavi patlidžan punjen jagnjetinom

Autor: | 14/12/2015

0

Sastojci za 4 osobe:

• četiri plava patlidžana srednje veličine (oko 1,1 kg), isečena po dužini

• šest kašičica maslinovog ulja
• so i sveže mleveni crni biber
• kašičica mlevenog kima
• kašičica i po slatke paprike
• kašičica i po mlevenog cimeta
• dve glavice crnog luka srednje veličine (oko 350 g), očišćenog i sitno iseckanog
• 500 g mlevene jagnjetine
• 50 g pinjola
• 20 g iseckanog lista peršuna
• dve kašičice paradajz-pirea
• tri kašičice šećera u prahu
• 150 ml vode
• kašičica i po soka od limuna
• četiri štapića cimeta

Zagrejte rernu na 220° C. Poređajte plavi patlidžan tako da ljuska bude sa donje strane u tepsiji koja je dovoljno visoka da ceo patlidžan stane u nju. Preko stavite četiri kašičice maslinovog ulja i začinite kašičicom soli, sa dosta bibera. Pecite otprilike dvadeset minuta dok ne dobijete zlatnobraon boju. Ostavite da se prohladi.

U međuvremenu pripremite nadev. Stavite preostale dve kašičice maslinovog ulja u tiganj, pomešajte sa kimom, paprikom i mlevenim cimetom i dodajte pola količine crnog luka. Dinstajte na srednjoj temperaturi otprilike osam minuta, često mešajući, i dodajte mlevenu jagnjetinu, pinjole, peršun, paradajz pire, kašičicu šećera u prahu, kašičicu soli i bibera. Dinstajte još osam minuta dok se meso ne ispeče.

Stavite ostatak mešavine začina u činiju, dodajte vodu, sok od limuna, preostali šećer, cimet i pola kašičice soli. Dobro izmešajte. Smanjite temperaturu u rerni na 190° C. Sipajte mešavinu začina u pleh za pečenje. Na svako parče plavog patlidžana stavite mešavinu sa jagnjećim mesom.

Prekrijte pleh folijom i pecite sat i po. Dok se peče dva puta skinite foliju i prelijte patlidžan mešavinom začina, a u slučaju da se sos osušio, dodajte vodu. Služite dok je toplo.

Komentari (0)

Loading
Hellomagazin.rs Guliver / ThinkstockPhotos
Tagovi: recepti