Sastojci za 4 osobe:
• četiri plava patlidžana srednje veličine (oko 1,1 kg), isečena po dužini
• so i sveže mleveni crni biber
• kašičica mlevenog kima
• kašičica i po slatke paprike
• kašičica i po mlevenog cimeta
• dve glavice crnog luka srednje veličine (oko 350 g), očišćenog i sitno iseckanog
• 500 g mlevene jagnjetine
• 50 g pinjola
• 20 g iseckanog lista peršuna
• dve kašičice paradajz-pirea
• tri kašičice šećera u prahu
• 150 ml vode
• kašičica i po soka od limuna
• četiri štapića cimeta
Zagrejte rernu na 220° C. Poređajte plavi patlidžan tako da ljuska bude sa donje strane u tepsiji koja je dovoljno visoka da ceo patlidžan stane u nju. Preko stavite četiri kašičice maslinovog ulja i začinite kašičicom soli, sa dosta bibera. Pecite otprilike dvadeset minuta dok ne dobijete zlatnobraon boju. Ostavite da se prohladi.
U međuvremenu pripremite nadev. Stavite preostale dve kašičice maslinovog ulja u tiganj, pomešajte sa kimom, paprikom i mlevenim cimetom i dodajte pola količine crnog luka. Dinstajte na srednjoj temperaturi otprilike osam minuta, često mešajući, i dodajte mlevenu jagnjetinu, pinjole, peršun, paradajz pire, kašičicu šećera u prahu, kašičicu soli i bibera. Dinstajte još osam minuta dok se meso ne ispeče.
Stavite ostatak mešavine začina u činiju, dodajte vodu, sok od limuna, preostali šećer, cimet i pola kašičice soli. Dobro izmešajte. Smanjite temperaturu u rerni na 190° C. Sipajte mešavinu začina u pleh za pečenje. Na svako parče plavog patlidžana stavite mešavinu sa jagnjećim mesom.
Prekrijte pleh folijom i pecite sat i po. Dok se peče dva puta skinite foliju i prelijte patlidžan mešavinom začina, a u slučaju da se sos osušio, dodajte vodu. Služite dok je toplo.
Pročitajte još
Hristina Popović smršala 27 kilograma, evo kako sada izgleda
Hristina Popović smršala 27 kilograma, svaka čast
05/12/2025
Saznajte višeSkijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)