Sastojci za 4 osobe:
• 450 g očišćenih artičoka isečenih po dužini na štapiće debljine jedan centimetar
• osam pilećih prsa na kosti sa kožicom
• dvanaest komada luka vlašca, oljuštenih i prepolovljenih po dužini
• dvanaest velikih češnjeva belog luka, očišćenih i iseckanih
• jedan limun srednje veličine, prepolovljen i isečen na tanke kriške
• kašičica šafrana
• 50 ml maslinovog ulja
• 150 ml hladne vode
• pola kašičice bibera u zrnu, malo izgnječenog
• 15 g svežeg lista majčine dušice
• 40 g iseckanih listova estragona
• dve kašičice soli
• pola kašičice crnog mlevenog bibera
Stavite artičoke u šerpu srednje veličine, prekrijte ih hladnom vodom i dodajte sok od polovine limuna. Kada provri, smanjite temperaturu i pustite da ključa deset do dvadeset minuta dok artičoke malo ne omekšaju, pazeći pri tom da se ne prekuvaju. Ocedite ih i ostavite da se ohlade. Stavite artičoke sa ostalim sastojcima, bez limunovog soka i polovine količine estragona, u veliku činiju i sve dobro izmešajte.
Prekrijte i ostavite da se marinira u frižideru preko noći najmanje dva sata. Zagrejte rernu na 240° C. Poređajte pileća prsa na sredinu pleha za pečenje, a ostale sastojke okolo. Pecite otprilike trideset minuta. Prekrijte pleh folijom i pecite dodatnih petnaest minuta.
Piletina bi u trenutku prekrivanja folijom trebalo da bude kompletno pečena. Izvadite iz rerne i dodajte ostatak estragona i soka od limuna. Mešajte dobro i dodajte još soli po ukusu. Ukrasite komadima limuna i servirajte dok je vruće.
Pročitajte još
Spektakularno veče o kom se i dalje priča! Da zagreje i preokrene budućnost
Ploom nove zvezde među uređajima za zagrevanje duvana
17/05/2024
Saznajte višeStrogo čuvana tajna otkrivena: Recept za Titov omiljeni kolač morate da probate, sastojci preukusni
Titov kolač morate da probate
16/05/2024
Saznajte višeKilogrami se gomilaju, a zdravlje urušava: Bobi Živojinoviću predstoji ozbiljna borba
Boba Živojinović ugrozio zdravlje prekomernom težinom
15/05/2024
Saznajte višePoklanjamo karte: POBESNELI MAKS SAGA u bioskopima od 22. maja
Pobesneli Maks saga u bioskopima od 22. maja
15/05/2024
Saznajte višeJeftino i niskokalorično: Đina Džinović podelila hit recept za sočne tortilje
Recept Đine Džinović za tortilje s piletinom
14/05/2024
Saznajte višeJovana Joksimović skinula 25 kilograma, ima trik za one u četrdesetim
Ishrana Jovane Joksimović idealna za letnje dane
14/05/2024
Saznajte više
Komentari (0)