SASTOJCI ZA 4 OSOBE:
• osam svežih sardina, koje je potrebno dobro oprati i izvaditi im iznutrice
ZA HARISA-PASTU:
• 200 g zrelog paradajza
• sitno iseckana crvena čili papričica, bez semenki
• iseckan čen belog luka
• kašičica kima
• kašika crvenog vinskog sirćeta
• kašičica mlevenog korijandera
• kašika maslinovog ulja
• prstohvat soli
ZA SALATU OD PARADAJZA:
• 300 g zrelog paradajza
• jedan limun
• ekstra devičansko maslinovo ulje za prelivanje salate
• iseckan svež peršun
• sveže samleveni crni biber
Prvo pripremite harisa-pastu. U manjoj šerpici skuvajte zreli paradajz u ključaloj vodi, na umerenoj vatri. Ostavite ga u vodi minut, pa preručite i pažljivo oljuštite oštrim nožem. Isecite ga na krupnije komade, a tečnost koju paradajz otpusti nemojte bacati.
U blenderu umutite paradajz zajedno sa sokom koji je otpustio, čili papričicu, beli luk, kim, sirće i mleveni korijander, da se formira pasta. U manjem tiganju zagrejte ulje na umerenoj vatri. Sipajte pastu i ostavite je da se prži desetak minuta, uz često mešanje, kako bi se zgusnula. Začinite solju i odložite da se ohladi. Harisa-pastom kasnije ćete preliti sardine.
Za pripremanje paradajz salate paradajz i limun isecite na kolutove ili kriške i aranžirajte u posudi za serviranje. Prelijte sa malo ekstra devičanskog maslinovog ulja. Pospite peršunom i začinite mlevenim crnim biberom.
Zagrejte gril na temperaturi srednje jačine. Zasecite svaku sardinu sa strane. Postavite ih na veći pouljeni pleh za pečenje. Premažite ih ohlađenom harisa-pastom sa obe strane, nastojeći da pasta prodre i u otvore koje ste zasekli nožem. Sardine grilujte sedam minuta, uz jedno okretanje. Potom ih poslužite zajedno sa salatom od paradajza.
Pročitajte još
Skijanje dobija svoj beauty momenat: Lilly otvara make-up studio na Kopaoniku
Lilly Drogerie po prvi put predstavlja Lilly make-up studio na snegu, jedinstvenu postavku koja će biti otvorena za sve posetioce planine do 1. aprila 2026. godine
05/12/2025
Saznajte višePosle Holivuda ekipa novog Avatara stiže u Evropu, treći film kod nas u bioskopima od 18. decembra
Avatar: Vatra i pepeo stiže i kod nas u bioskope
05/12/2025
Saznajte višeZimska idila koja se ne propušta: Viceroy Kopaonik
Mali je broj onih među nama koji bi zimu nazvali svojim omiljenim godišnjim dobom. Ali ove godine, uz novu ponudu hotela Viceroy Kopaonik, čak i oni koji se sklanjaju od hladnoće otkriće da je zima njihov najdraži period godine
04/12/2025
Saznajte višeZavršen 12. Japansko-srpski filmski festival (JSFF): Proglašeni pobednici u kratkom i dugom metru
Četvorodnevno izdanje 12. Japansko-srpskog filmskog festivala (JSFF) završeno je u Jugoslovenskoj kinoteci svečanom dodelom nagrada u kratkom i dugom metru
03/12/2025
Saznajte višeHumanitarni novogodišnji događaj da decu Prihvatilišta
Agencija Fabrika i ove godine organizuje tradicionalni humanitarni novogodišnji modni događaj za decu Prihvatilišta, koji će biti održan 14. decembra u 19 časova
03/12/2025
Saznajte višeGoran Bregović ekskluzivno u novogodišnjoj noći u Hotelu Grand na Kopaoniku
Spremite se za nesvakidašnji doček Nove godine na vrhu Balkana, uz zvuke truba, ženskih vokala i prepoznatljivih balkanskih melodija Gorana Bregovića, pretvorenih u jedinstveni novogodišnji spektakl u Hotelu Grand
03/12/2025
Saznajte više

Komentari (0)