Kako odabrati tepih idealne boje, veličine i oblika

Kako odabrati tepih idealne boje, veličine i oblika

Autor: | 26/12/2015

0

Dobar tepih je mnogo više od ukrasa za pod – uneće toplinu u prostor, zaštititi podnu oblogu, pružiti zvučnu izolaciju i vizuelno povezati elemente u prostoru. Danas se u ponudi može naći veliki izbor tepiha koji mogu zadovoljiti svačiji ukus i uklopiti se u razne stilove enterijera. Uz to, drugačiji se tepisi preporučuju za različite prostorije u domu, ali mi ćemo se fokusirati na one prostorije gde su najpotrebniji, a to su dnevni boravak i spavaća soba.

Koju boju odabrati?

Pri kupovini tepiha vodite računa o bojama u prostoriji. Uzmite u obzir boju zidova, sofe i fotelja, pa nastojte da se ta boja nađe i na tepihu kako bi se vizuelno uklopio u ostatak enterijera. Uvek su popularni i tepisi zebrastog dezena koji su se pojavili još u prvoj polovini prošlog veka, a u modu se uvek iznova vraćaju. Najbolje izgledaju u moderno uređenim enterijerima.

Osim večnih, klasičnih tepiha poput onih orijentanih koji nikada neće izaći iz mode, danas su u trendu i jednobojni čupavci koji će se dobro uklopiti u gotovo svaki stil. S druge strane, šareni pleteni tepisi uneće dašak mladalačke atmosfere i razigranost u prostor.

Koje bi veličine tepih trebalo da bude?

Premali tepih može izgledati pomalo mizerno, dok će prevelik vizuelno zagušiti prostor. Tepih ispod stočića u dnevnom boravku trebalo bi da se prostire između sofe i fotelja tako da dopire do mesta gde će prilikom sedenja biti stopala. Za udaljeniji deo nameštaja poput vitrine ili naslonjača preporučuje se manji tepih.

Kakav oblik tepiha će najbolje odgovarati?

Ako imate okrugli stočić, tabure, otoman ili slično, lepo će se dopunjavati s tepihom takvog oblika. Isto važi i za četvrtaste tepihe koji će odgovarati uz klasičnije oblike nameštaja. Kada su u pitanju spavaće sobe s velikim krevetom u sredini, možete isprobati dve varijante: stavite dva manja tepiha s obe strane bračnog kreveta ili jedan čiji je manji deo skriven ispod kreveta. Tako će prostor izgledati povezanije.

Treća su opcija nepravilni oblici poput kravlje kože koji mogu izgledati vrlo prefinjeno i odgovaraju svim prostorijama, pa čak i kupatilima. Zanimljivo izgledaju i u kombinaciji s većim, jednostavnijim tepihom ispod. Ako su velikih dimenzija, dobar su izbor za trpezarijski sto i stolice koje će, na taj način, vizuelno odvojiti od kuhinje ili dnevnog boravka.

Dodatni saveti:

1. Uvek vredi uložiti koji novčić više u dobar tepih i kupiti najbolji koji možete priuštiti – makar to značilo štednju, pa čak i goli pod neko vreme. Dobar tepih je poput umetničkog dela, prenosi se iz generacije u generaciju, pa osim svoje osnovne funkcije ima i sentimentalnu vrednost. Dobar vuneni tepih s vremenom izgleda sve bolje i bolje, baš kao i stari drveni nameštaj.

2. Tepisi ne spadaju u jeftiniju kategoriju proizvoda za dom, ali na njihovu cenu utiče veličina, ručno tkanje, bojenje, kao i gustina.

3. Ako prvenstveno volite toplinu i udobnost bez većih izdataka, razmislite o tepisonima umesto tepiha. Prekrivaju celu podnu oblogu, a kada ih se zasitite, lako ih zamenite nečim drugim. Ako vas brine održavanje, dobar su izbor šareni dezeni i uzorci, ali imajte na umu i da će uvek najelegantnije izgledati jednobojne verzije.

4. Predlažemo da manje tepihe na delovima dnevnog boravka gde se često prolazi fiksirate lepljivom trakom koja će ga držati na mestu.

Komentari (0)

Loading
, Foto:guliver/thinkstock hellomagazin
Tagovi: dekor kuća tepih