Stanite na put zimskoj depresiji

Stanite na put zimskoj depresiji

Autor: | 26/12/2015

0

Tmurnii hladni dani pravi su mamac za loše raspoloženje. Kiša često pada, mrak duže traje, svetlosti je malo i verovatno u ovo doba godine od mnogih imate prilike da čujete kako ne vole zimu jer se zbog nje osećaju bezvoljno. Kad bi mogle, ove osobe najradije bi utonule u zimski san i spavale do prvih vesnika proleća.

Stručnjaci ističu da je reč o zimskoj depresiji, koja najčešće pogađa osetljive ljude. Njihov najveći neprijatelj je manjak dnevne svetlosti koji izaziva različite psihičke poremećaje i promene raspoloženja. Simptomi su, reklo bi se, univerzalni i uobičajeni, jer svakome se događa da bude potišten, da se požali na slabiju koncentraciju, na nedostatak sna i energije, apatiju, razdražljivost, hroničan umor ili opštu iscrpljenost. Međutim, ovu vrstu depresije trebalo bi shvatiti ozbiljno i stati joj na put već na početku hladnijeg perioda, kako kasnije ne bi ostavila trajne posledice po psihu.

Procenjuje se da pogađa dva do pet procenata stanovništva, među kojima je više žitelja severnih delova planete. Iz toga se po ko zna koji put može zaključiti da je svetlost izuzetno značajna za funkcionisanje organizma jer je važan činilac brojnih hemijskih i fizikalnih procesa u telu od kojih zavisi rad mozga. Ovaj organ programira i održava naš biološki sat, diktira dnevni i noćni ritam. Pored toga, nedostatak svetlosti smanjuje lučenje serotonina, hormona sreće, dok tama pospešuje količinu melatonina, hormona važnog za san, što utiče na pojavu sezonske depresije. Svima koji pate od nje preporučuje se da se tokom jeseni i zime izlažu dnevnoj svetlosti kad god je to moguće. Čak i kada je oblačno, sunce zrači dovoljno svetlosti tako da epifiza, žlezda u međumozgu, prestane da luči melatonin već posle pola sata. Najbolje je izaći napolje između jedanaest i petnaest časova, makar na dvadesetak minuta, i za to vreme razmišljati samo o lepim stvarima.

Nema potrebe naglašavati da je i fizička aktivnost podjednako bitna, jer pospešuje lučenje antidepresivnih hormona. Ako volite da trčite, redovno to radite u prirodi bez obzira na vreme i udišite svež vazduh. Ne zapostavljajte ni vežbanje u teretani, bar tri puta nedeljno. Obavezno povedite računa o ishrani. Trpeza bi trebalo da bude ispunjena namirnicama bogatim ugljenim hidratima koji nadoknađuju manjak serotonina, a jela koja obiluju proteinima najbolje je staviti u drugi plan. Jedite što više krompira, testenine, pirinča, pasulja, sočiva, žitarica, a smanjite porcije mesa, mleka i sira.
Ne zaboravite ni na kupus i južno voće bogato vitaminom C, maslinovo ulje, ribu i začine poput vanile i đumbira. Iako deluju bezazleno, simptomi jesenje depresije mogu da oslabe imunitet i, ukoliko ne pripazite na svoje zdravlje, mogu da prouzrokuju razne bolesti. Imuni sistem ojačajte vitaminima iz voća, kao što su kivi, grejpfrut i ananas,
koji su i provereni borci protiv umora.

Životni prostor ispunite svežim cvećem, jastucima, zavesama i prostirkama jarkih boja koje podstiču na akciju i bude optimizam. Isti efekat imaju i eterična ulja i različite arome kojima možete da osvežite svaku sobu. Kora mandarine ili pomorandže na radijatoru, često provetravanje, mirisni šta-pići, sve su to dobri saradnici vaše psihe koji će vam pomoći da savladate melanholiju. Budući da s jeseni počinje i sezona u pozorištima, potrudite se da pogledate neku dobru komediju ili da se zabavite na neki drugi način u društvu. Izložbe, koncerti, kafa sa prijateljima ili igranje sa decom svakako će doprineti da simptome depresije lakše podnesete. Dakle, aktivirajte društveni život, bavite se kreativnim radom, slušajte dinamičnu muziku, čitajte. Samo nemojte da sedite skrštenih ruku i previše žalite za minulim letom, morem, plažom. Sve vas to ponovo čeka već za nekoliko meseci.

Za sve vrste depresije karakteristično je iskrivljeno mišljenje o sebi i drugima. Sebe u tom stanju najčešće vidimo kao bespomoćne, manje vredne, nesigurne osobe, sa manjkom samopouzdanja. Svet doživljavamo kao strašno mesto u kome vrebaju samo neprilike. Međutim, kada podignemo roletne i razmaknemo zavese, ne moraju uvek da nas dočekaju oblaci i kiša. Dovoljan je i tračak svetlosti. Lepota je u oku posmatrača, a sami smo odgovorni za dobro raspoloženje.

HRANOM PROTIV MELANHOLIJE

Iako je zimski period vreme slavlja i praznika, dakle masnih i začinjenih specijaliteta, kojima se ponosi domaća kuhinja, pazite da ne upadnete u njihovu zamku. U borbi protiv sezonske depresije veoma je važno obratiti pažnju na ishranu i ne prejedati se, već birati laku i brzo svarljivu hranu koja neće previše opterećivati organizam. Nutricionisti savetuju da obroke uzimate češće, u malim količinama, kako biste pokrenuli uspavani metabolizam. Time ćete sprečiti gomilanje zimskih kilograma, ali ćete i ojačati imunitet i

obnoviti energiju, što je još bitnije. Konzumirajte što više crvenog povrća i voća koje obiluje vitaminom C. I unos tečnosti, pre svega obične vode i čajeva, pomaže detoksikaciju organizma i doprinosi lepšem pogledu na svet.

Komentari (0)

Loading
Snežana Ilić Guliver / ThinkstockPhotos